Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție (de socialiști, comuniști și liberal-democrați) împotriva Guvernului condus de Pavel Filip a eșuat. Executivul a fost "salvat" prin boicot de către majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat.

Ședința a fost convocată subit, după Ziua Națională a Vinului, mizându-se pe faptul că opoziția nu va reuși să-și mobilizeze rapid susținătorii la proteste, relatează Report.md.

Decizia Biroului Permanent al Parlamentului privind convocarea ședinței Parlamentului a fost anunțată cu două ore înainte ca aceasta să aibă loc. La ședință au venit doar 47 de deputați din totalul de 101. Deputații din majoritatea parlamentară au difuzat o declarație în care au încercat să-și explice boicotul. Potrivit lor, printre semnatarii moțiunii ar fi și beneficiari ai furtului de la "Banca de Economii".

"Ne declarăm sprijinul nostru pentru Guvern și pentru decizia de a-și asuma răspunderea pe pachetul de legi respective. Noi nu vom participa la această dezbatere falsă", se arată în comunicatul Consiliului Coaliției de guvernare, condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Guvernarea acuză opoziția de jaful bancar

Aproximativ același mesaj intenționa să transmită și premierul Pavel Filip în discursul pe care urma să-l țină în Parlament. Acesta nu a mai ajuns la tribuna Parlamentului, dar discursul său oricum a fost transmis presei.

În acesta, Pavel Filip acuză semnatarii moțiunii de cenzură de faptul că ar vrea "să-și conserveze averile acumulate" ca urmare a jafului din sistemul bancar. Aceasta în condițiile în care opoziția a inițiat moțiunea de cenzură după ce Guvernului Filip și-a asumat răspunderea pentru un pachet de legi, între care și proiectul de lege care pune pe spatele cetățenilor miliardul furat prin intermediul a trei bănci devalizate.

Prin respingerea moțiunii de cenzură, Parlamentul a încuviințat luni, 3 octombrie, punerea miliardului furat pe spatele cetățenilor.

Juridic, aceasta sună astfel: Ministerul Finanțelor va transmite Băncii Naționale a Moldovei obligațiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgență acordate în 2014 și 2015 de BNM celor trei bănci devalizate ("Banca de Economii”, "Banca Socială” și "Unibank”) și, ulterior, lichidate.

"Stabilitate" blamată

Premierul Filip a spus că era la curent încă de dimineață că ședința Parlamentului va eșua: "Eu nu am fost surprins că nu a fost cvorum. Am știut de dimineață despre decizia majorității parlamentare. Trebuie să fie clar pentru toată lumea – avem o majoritate parlamentară stabilă, care lucrează foarte bine cu Guvernul. Toate deciziile sunt coordonate", a declarat Filip la Parlament, după eșuarea ședinței Legislativului.

"Inițiatorul moțiunii (liderul socialiștilor Igor Dodon – n.n.) mimează opoziție împotriva guvernării, iar guvernarea mimează aplicarea instrumentului democratic care este moțiunea de cenzură”, a reacționat liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, unul dintre candidații pro-europeni cu cele mai multe șanse de a accede în fotoliul de președinte la alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Ultima speranță: nepromulgarea proiectului de către președinte

Partidul Demnitate și Adevăr, condus de Andrei Năstase, un alt lider politic creditat cu șanse mari de a accede în turul doi de scrutin, a chemat cetățenii să iasă urgent în stradă, pentru a cere demisia Guvernului, dar puțini cetățeni au reușit să se mobilizeze atât de rapid.

Parlamentul a fost înconjurat de poliție de la primele ore ale dimineții, astfel încât efortul protestatarilor de a determina deputații să renunțe la proiectul de împovărare a cetățenilor a eșuat.

Oamenii au cerut demisia actualului Executiv pentru faptul că a ales cea mai simplă soluție pentru a recupera banii furați – punerea datoriei pe spatele poporului în loc ca banii să fie recuperați de la cei care i-au furat.

Anterior, Andrei Năstase i-a cerut șefului statului, Nicolae Timofti, să facă uz de prerogativele sale și să anuleze proiectul buclucaș asumat de Guvern.

(Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marți, 4 octombrie, decretele pentru promulgarea controversatului pachet de legi, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului).

UE: Banii să fie recuperați de la hoți, nu de la popor

Pe 30 septembrie, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Republica Moldova - Comitetul politic și de securitate al UE, mai mulți oficiali europeni au cerut autorităților moldovene ca toți funcționarii care au făcut posibilă jefuirea celor trei bănci și scoaterea banilor din țară să fie pedepsiți, iar banii să fie recuperați până la ultimul cent.

După eșuarea ședinței de luni a Parlamentului, deputații PLDM și PSRM au menționat că ceea ce s-a întâmplat ar fi o ilegalitate: "Conform Regulamentului Parlamentului, proiectul trebuia să fie avizat de Comisia juridică, numiri și imunități, ceea ce nu s-a întâmplat. În plus, ședința a fost stabilită pentru luni, zi în care deputații lucrează în teritoriu. Totodată, legea prevede că moțiunea de cenzură trebuie să fie dezbătută în plen (lucru care nu s-a întâmplat din lipsă de cvorum – n.n.), așa că mâine vom sesiza Curtea Constituțională în legătură cu acest subiect”, a menționat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Citiți continuarea pe Report.md.