Fostul președinte Igor Dodon a primit 30 de zile de arest preventiv la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații judecătoriei Ciocana, după mai multe ore de deliberări.

UPDATE

La ieșirea din sala de judecată, Igor Dodon a spus că acest dosar este unul politic și că s-ar fi realizat la comanda președintei Maia Sandu.

+++

Președintele de onoare al PSRM și fostul președinte al R.Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore.

În această dimineață procurorii anticorupție, alături de ofițerii SIS și CNA, au făcut percheziții la locuința lui Igor Dodon bănuit de „corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită”, relatează Deschide.md.

Acțiuni similare au avut loc și în alte locații, la imobile deținute prin persoane interpuse. Informația a fost confirmată pentru IPN de către procurorul Mariana Cherpec.

Perchezițiile au loc în cadrul dosarului „Kuliok” (sacoșă), redeschis prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, săptămâna trecută.

Este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a dat  o pungă, în care ar fi fost bani, lui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea altcuiva (Costea Botnari), care, la rândul său, o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care i-ar fi luat Dodon de la Plahotniuc ar fi fost pentru salarizarea celor din PSRM. 

Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, a infirmat informațiile privind reținerea lui Dodon. ”Este prematur să vorbim despre o reținere a lui Igor Dodon atât timp cât acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare, a spus ea pentru Radio Chișinău.

Moscova consideră că dosarul lui Igor Dodon o chestiune internă a R. Moldova, dar Federația Rusă este alarmată de persecuția aplicată susținătorilor cooperării cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, transmite Tass, preluată de Agora.md.