A promis imediat după alegeri că va fi "președintele tuturor", dar îi amenință pe cei care îi contestă victoria în stradă cu contramanifestații de stânga.

Socialistul pro-rus Igor Dodon i-a amenințat, marți, pe tinerii pro-europeni, care protestează față de victoria sa în alegerile prezidențiale, că își va apăra victoria: "Zeci și sute de mii de oameni din teritoriu mă sună și mă întreabă când să vină la proteste. Noi am așteptat șapte ani această victorie. Nu vă jucați cu focul. Noi o să ne protejăm victoria! Nimeni nu iese la proteste până eu nu o să spun", a menționat Dodon.

Maia Sandu: "Să nu-i lăsăm să ne fure și votul!"

Pe de altă parte, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a lansat o petiție online pentru anularea rezultatelor turului doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie: "Hoții ne-au furat totul. Haideți să nu-i lăsăm să ne fure și votul!", se menționează într-un apel al formațiunii.

"Aceste alegeri au fost fraudate! Zeci de mii de cetățeni din diasporă, alungați de acasă de sărăcie și corupție, nu au putut să-și exprime dreptul constituțional de a vota. Pe de altă parte, primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă.Toate aceste fraude sunt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie", scrie PAS într-un mesaj în care roagă cetățenii să se implice în documentarea încălcările depistate în ziua alegerilor.

De asemenea, Maia Sandu cere demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale și a ministrului Afacerilor Externe pentru proasta organizare a alegerilor în diaspora. În plus, liderul PAS a cerut Serviciului de Informații și Securitate prin investigarea apelului telefonic pe baza căruia Comisia Electorală Centrală a decis suplimentarea numărului de buletine de vot pentru regiunea transnistreană în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu s-a întâlnit, marți, cu șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, cu care a discuta despre anchetele desfășurate în cazul sesizărilor depuse anterior cu privire la transportarea organizată a alegătorilor din raioanele din stânga Nistrului la secțiile de votare.

"Neelucidată rămâne și situația alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduși la vot în mod organizat și avem semnale că aceștia ar fi fost fost plătiți ca să voteze într-un anumit fel", a spus Sandu.

Alina Russu: "Nu demisionez!"

Șefa CEC, Alina Russu, a spus că inițiativa Maiei Sandu prin care îi cere demisia este una politică și a sugerat că petiția inițiată de PAS privind anularea rezultatelor alegerilor e pierdere de timp și că aceasta nu va avea putere juridică: "Legea cu privire la petiționare reglementează foarte exhaustiv cum sunt depuse petițiile în Republica Moldova. Dacă vorbim de legalitatea alegerilor prezidențiale, reiterez că autoritatea competentă de a confirma sau infirma legalitatea alegerilor președintelui este Curtea Constituțională", a spus Alina Russu.

Ea a precizat că CEC a primit toate procesele verbale, iar până vineri va anunța rezultatele finale ale alegerilor, care urmează să fie validate de Curtea Constituțională.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat că numărul secțiilor de votare de peste hotare a fost decis conform prevederilor din Legea electorală și anume: numărul persoanelor înregistrate în prealabil și numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent. Respectiv, dacă cetățenii și-ar fi dorit mai multe secții de votare, trebuiau să se înregistreze din timp astfel încât instituțiile abilitate să aibă cifra de reper a celor care intenționează să meargă la vot.

MAE a făcut precizarea după ce la mai multe secții de votare din străinătate au izbucnit proteste, moldoveni din diaspora fiind lipsiți de dreptul de a vota, deoarece s-au terminat buletinele de vot cu 6-7 ore înainte de ora încheierii procesului de votare.

Citiți continuarea pe Report.md.