Moldovenii se uită cu jind la vecinii ucraineni care au reușit să-l debarce de la putere, prin alegeri, pe oligarhul Petro Poroșenko.

La Chișinău, schimbarea președintelui ucrainean este privită cu speranță, dar și cu o mare doză de nesiguranță. Mesajele acestuia sunt analizate minuțios în încercarea de a intui dacă noul președinte va păstra ori nu linia de securitate setată de Petro Poroșenko în raport cu regimul separatist de la Tiraspol, în special pe segmentul de hotar care leagă Transnistria de Ucraina.

În acest context, zvonurile precum că în spatele lui Zelenski s-ar afla un oligarh cu ramificații în Rusia, dar și retorica prietenoasă a Rusiei, care „salută rezultatul alegerilor din Ucraina”, generează comentarii alarmiste.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, a vorbit, într-un interviu pentru Deutsche Welle, despre modul cum este percepută la Chișinău victoria lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale din Ucraina:

DW: Am văzut multă incertitudine și interpretări duplicitare, pe ambele maluri ale Prutului, în legătură cu victoria în alegeri a lui Volodimir Zelenski. Unii spun că ar fi „mâna Moscovei” și că ar fi controlat de oligarhul Kolomoisky, alții îl privesc cu speranță și îl numesc „Omul schimbării”. Dumneavostră cum vedeți lucrurile?

Igor Munteanu: În primul rând, asistăm cu toții la o victorie în care un oligarh, aflat la guvernare în calitate de președinte, într-o perioadă extrem de grea, pleacă în mod pașnic de la putere – acceptă înfrângerea și își salută oponentul față de care nu a manifestat niciodată vreun sentiment de bucurie și pune regulile de joc mai presus decât interesele personale. Este o lecție extraordinară, mai ales pentru această regiune (spațiul ex-sovietic – n.red.) plină de dictatori, satrapi și lideri autoritari.

În al doilea rând, vedem o lecție extrem de importantă - noul președinte al Ucrainei unește, în mod simbolic și efectiv, Estul și Vestul țării. Dacă până acum percepția generală era că Ucraina este o țară puternic fragmentată, în care Vestul este pro-occidental, iar Estul este pro-rus - un personaj care nu ține de establishment vine și spulberă acest mit. Vine și reunește. Și vedem, prin victoria sa zdrobitoare, că mesajele sale sunt asimilate de cetățeni. A înregistrat o victorie răsunătoare într-o luptă inegală, pentru că președintele Poroșenko a folosit în această campanie toate resursele administrative aflate la îndemâna unui președinte. Zelinski a venit cu un discurs neconvențional, cu probleme simple, care afectează fiecare cetățean, cu o mare deschidere către tineri și către zonele neacoperite de retorica oficială.

A treia observație care mi se pare importantă: Dacă mergem pe narațiunea promovată de „Sputnik” și alte medii rusești care diseminează propagandă, care au încercat să acrediteze ideea că Ucraina este condusă de „o juntă de fasciști”, această retorică s-a dovedit a fi praf, pentru că la guvernare în Ucraina vine un președinte cu origini naționale evreiești. Deci, propaganda rusească s-a dovedit a fi un eșec. Încercarea de a manipula societatea ucraineană, cu scopul de a o dezbina, nu a funcționat deloc.

Citiți continuarea pe DW.