Președintele Igor Dodon a anunțat marți că a semnat un decret prin care a anulat cetățenia fostului deputat PSD Cristian Rizea, relatează TV8.md.

UPDATE

Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău, după ce i s-a retras cetățenia, relatează presa de peste Prut.

+++

”A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României care s-a ascuns în R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetățenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din România și R. Moldova trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal conform justiției din România”, a declarat Igor Dodon într-o conferință de presă, potrivit postului de televiziune TV8.md.

În martie 2019, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

La momentul condamnării, Rizea nu nu se afla în România. Avocatul său precizase, la un termen anterior, că el "se plimbă din loc în loc" în țară și străinătate pentru că nu mai are bani și nici domiciliu stabil și că s-ar afla în SUA.

Ulterior, presa a relatat că a obținut cetățenia Republicii Moldova și că s-ar ascunde în această țară. Președinția de la Chișinău a negat însă informațiile.

 

”Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea. Totodată, fostul consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate), nu a fost antrenat în nicio procedură de acordare a cetățeniei Republicii Moldova cetățeanului român Cristian Rizea”,

 

potrivit unui comunicat publicat la 12 octombrie pe site-ul Președinției moldovene.

În primăvară, Cristian Rizea a publicat o carte, intitulată ”Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.