Președintele Klaus Iohannis a anunțat că CSAT a adoptat, marți, o Strategie pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova.

Subliniind că relația cu R. Moldova este una "extrem de importantă" pentru România, șeful statului a declarat, după ședința CSAT, că această relație trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă.

Ce este această Strategie? 

  • un Plan de Acțiuni privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova, care pleacă de la evaluarea "cuprinzătoare și cât mai realistă a stadiului acestei relații", inclusiv în urma evoluțiilor recente care au avut loc în țara vecină.

"Obiectivul nostru strategic, așa cum este reflectat în acest plan, pe care l-am aprobat astăzi, este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și a conectării pro-europene a Chișinăului, cu instituții puternice, o democrație solidă, proces în care România poate și trebuie să joace rolul principal", a explicat Iohannis.

Președintele a mai spus că este nevoie de o "radiografie clară și sistemică a necesităților de sprijin și a capacităților pe care le avem la dispoziție", în toate domeniile de interes pentru acest obiectiv.

Prin urmare, efortul României va fi "sistematizat și concentrat instituțional, astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova".

Responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar României, ci și Moldovei, a atras atenția Klaus Iohannis.

 

"Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principală a Republicii Moldova, care va trebui să își consolideze angajamentul pro-european prin continuarea în mod accelerat și hotărât a procesului de implementare a reformelor structurale. Pentru implementarea Planului de Acțiuni privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova va fi creat un grup de lucru interinstituțional, sub coordonarea Administrației Prezidențiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp",

a afirmat președintele.

Așteptând ca Dodon să înțeleagă uzanțele diplomatice

Întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu Igor Dodon, după ce socialistul a câștigat alegerile prezidențiale din R. Moldova, Klaus Iohannis a răspuns negativ. 

Rugat să comenteze declarațiile președintelui ales, care a cerut, într-un interviu, ratificarea tratatului de frontieră și renunțarea la "principiile de unionism", Iohannis a replicat: "Știți că există uzanțe diplomatice. Acum, chiar dacă domnul Dodon nu este încă președintele Moldovei, va înțelege și domnia sa, încet-încet, cum se procedează între președinți".

Referitor la riscul reprezentat de Dodon pentru parcursul european al R. Moldova, președintele României a spus: "Obiectivul nostru este să ajutăm Moldova să devină mai puternică, să aibă instituții mai puternice și să-și continue parcursul pro-european. Nu cred că în Moldova sunt, în realitate, politicieni care doresc să întrerupă parcursul pro-european".

În ceea ce privește un to-do-list pentru Republica Moldova, în schimbul ajutorului financiar, șeful statului a subliniat că România nu vrea să aibă "o politică de constrângere sau obligare la anumite măsuri".

"Noi vrem să sprijinim Moldova și pe moldoveni. Și tocmai fiindcă dorim să o facem fără a anumite condiționări nedeclarate, ne-am apucat de aceste documente. Sigur - ne așteptăm, și o să spunem foarte clar acest lucru - că, în contrapartidă, ne așteptăm să continue modernizarea statului moldovean. Așteptăm reforme substanțiale și cu rezultate bune în foarte multe domenii, dar asta nu pentru a satisface o cerință, doar așa, a României, ci pentru a face Republica Moldova mai solidă", a declarat Klaus Iohannis.