Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului spre reexaminare Legea pentru acordarea împrumutului către R. Moldova, argumentând că nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor din Acordul de Asociere cu UE.

"Considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și R. Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014”, se arată în cererea de reexaminare. 

Klaus Iohannis menționează faptul că legea a fost adoptată în Parlamentul de la București anterior contextului politic actual din Republica Moldova, provocat de demiterea Guvernului de la Chișinău.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României.

Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.