Desemnat joi seara de președintele Nicolae Timofti drept candidat la funcția de premier, Ion Păduraru a anunțat, vineri după-amiază, că se retrage. În aceste condiții, șeful statului a fost nevoit să accepte propunerea democraților: Pavel Filip.

UPDATE 17:21

Președintele Nicolae Timofti anunță că l-a desemnat pe Pavel Filip candidat la funcția de premier.

El i-a urat succes lui Filip, precizând că ”s-a prelungit prea mult formarea unui guvern”.

Pavel Filip, ministru în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, spune că va începe, luni, consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea formării unui guvern.

Deputații trebuie să voteze un nou guvern până pe 29 ianuarie, atunci când se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleț. În cazul în care până la sfârșitul lui ianuarie nu va fi ales Guvernul, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate.

Păduraru a făcut acest anunț în cadrul unui briefing de presă.

El a precizat că, în dimineața zilei de joi, președintelui Nicolae Timofti i-a fost înaintată o declarație nouă semnată de 55 de deputați prin care se atestă existența unei majorități parlamentare care l-a propus pe Pavel Filip pentru funcția de premier.

În aceste condiții, Ion Păduraru a spus că nu crede că ”ar fi în beneficiul țării și nici corect din punct de vedere politic să existe o eventuală confruntare a mea cu majoritatea parlamentară stabilită”.

Păduraru a mai spus că și-a depus deja mandatul și nu mai are statutul de prim-ministru desemnat.

Referitor la candidatura propusă de majoritatea parlamentară, șeful cancelariei prezidențiale este ”una de compromis”, iar președintele urmează s-o examineze în conformitate cu prevederile Constituției.

Ion Păduraru a fost soluția surpriză găsită joi seara de președintele Nicolae Timofti, după ce majoritatea parlamentară a insistat să-l propună, din nou, pe controversatul politician democrat Vladimir Plahotniuc.

Șeful statului a putut face această manevră ca urmare a faptului că unii dintre cei 56 de deputați semnatari ai acordului privind formarea unei majorități parlamentare au anunțat că se retrag.

Joi însă a fost înregistrată la Președinție declarația unei noi majorități parlamentare, semnată de 55 de deputați. Această majoritate, la care participă și șase deputați ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) îl sprijină pe candidatul PDM Pavel Filip la funcția de prim-ministru.

R. Moldova nu are guvern din 29 octombrie 2015, când Cabinetul Streleț a fost demis de Parlament, prin moțiune de cenzură, cu ajutorul voturilor Partidului Democrat.

RISE Moldova: Pavel Filip, în spatele ”Orașului de ciocolată”

Pavel Filip, 49 de ani, este ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din 14 ianuarie 2011, an în care a intrat în politică.

În perioada 2001-2008, Filip a condus Societatea pe Acțiuni "Bucuria". Ulterior, timp de trei ani s-a aflat la cârma Societății pe Acțiuni "TUTUN-CTC", potrivit Unimedia.md.

El locuiește într-un imobil de lux din Chișinău, înregistrat pe numele unuia din cei doi copii ai oficialului, dar casa nu apare în declarația de avere.

Într-o investigație privind miniștrii cu averi secrete din Guvernul Leancă, publicată în octombrie 2014, RISE Moldova dezvăluie că, în ultimii ani, Pavel Filip a indicat în declarațiile sale de venit doar capitalul social de 33% pe care soția sa Tatiana îl deține la firma Aluprofmet SRL.

Potrivit RISE Moldova, copiii lui Filip, Iulian și Dumitru, figurează în calitate de asociați la Burex SRL. La momentul înregistrării Burex SRL, cei doi aveau aveau trei, respectiv, un an. 

Firma deține magazinul ”Ciocoville”, numit și ”primul oraș de ciocolată din Republica Moldova”. (Detalii, aici).