În timp ce românii „se bat” cu temometrele cu laser (iritați că li se ia temperatura la intrarea în market), peste Prut, în Republica Moldova, preoții luptă cu antenele 5G pe care Moldova nu le are și cu vaccinul anti-COVID încă inexistent.

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, îi cere președintelui pro-rus Igor Dodon să apere moldovenii de cel pe care îl numește „infractorul internațional Bill Gates”, de microcipare prin vaccin anti-COVID-19 și de antenele 5G.

Mitropolia a plasat marți seară, pe site-ul său, două adresări ale Sinodului către conducerea țării – una în care alimentează speculațiile răspândite, concertat, de diferite site-uri de știri false, despre microcipare prin vaccinare și alta în care cere Guvernului să permită reluarea slujbelor religioase - în caz contrar, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova amenință cu excluderea premierului Ion Chicu din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

În prima sa adresare, Mitropolia Moldovei pretinde că face o „analiză juridică” a legalității unei eventuale vaccinări obligatorii. Asta în condițiile în care un vaccin autorizat anti-COVID-19 încă nici nu există. În continuarea „analizei juridice” pe care o transmite șefului statului, președintelui Parlamentului și prim-ministrului, Mitropolia Moldovei invocă o presupusă cerere a unei deputate din Parlamentul Italiei de arestare a lui Bill Gates, despre care Mitropolia Moldovei susține că „este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității - că a provocat, prin vaccinuri, moartea a 500.000 de copii în India, că susține ideea de genocid pentru reducerea populației planetei”.

Acest fals, îndreptat împotriva Fundației Bill & Melinda Gates este promovat intens în ultimele zile de câteva site-uri cu profil religios. OMS și alte organizații internaționale în domeniul sănătății au infirmat aceste acuzații.

La 5 mai 2020, portalul moldovenesc „Flux” a preluat articolul „Vaccinarea Bill Gates lasă paralizați 496.000 de copii în India”din orthodox.info.ro. Acesta din urmă era miercuri blocat – nu și site-ul moldovenesc care a preluat articolul.

În cadrul emisiunii on-line „Președintele răspunde”, din 8 mai 2020, președintele Igor Dodon a spus că, dacă va apărea un vaccin împotriva COVID-19, „fiecare va decide individual dacă se vaccinează sau nu”: „Noi îl vom propune populației, dar fiecare să decidă - să-și asume riscurile”.

În adresarea Mitropoliei Moldovei, se menționează că „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță” – o alegație intens propulsată, în ultimele luni, de site-urile de știri false - aceleași care promovează și propaganda antioccidentală în regiunea extinsă a Mării Negre.

Șeful Direcției control și asistență juridică din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Denis Sitari, a comunicat pentru Report.md că isteria legată de antenele 5G și „cipizarea” populației este una falsă, mai ales că în Moldova nu există nicio antenă de acest tip. „3G, 4G sau 5G e doar o tehnologie. Antena e antenă. Pur și simplu banda de frecvențe utilizată este diferită. O antenă 5G nu are nimic cosmic în ea”, a explicat Denis Sitari.

Igor Dodon, de asemenea, a confirmat că în Moldova nu există nicio antenă 5G, arătându-se deranjat de isteria creată în legătură cu acest subiect. Anterior, el declara că va analiza posibilitatea introducerii răspunderii penale pentru răspândirea cu bună știință a falsurilor. La modul practic însă, nu s-a întâmplat nimic cu excepția faptului că Serviciul de Informații și Securitate a îndemnat cetățenii să transmită la SIS informații în cazul identificării platformelor de știri fake sau a conturilor false „utilizate pe rețelele de socializare la distribuirea intensă a dezinformărilor”.

În demersul Mitropoliei Moldovei se mai menționează că „tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”. Apoi se intervine cu o sperietoare intrată deja în uz despre „începutul microcipării în masă a populației din Europa”. Este invocat exemplul României și anume un proiect din 2013 „de natură absolutistă, fundamentalistă, în care obligativitatea schemei de vaccinări trebuia să devină lege” împotriva căruia s-ar fi pronunțat 118 medici și care ar fi cerut renunțarea la vaccinarea obligatorie.

Citiți continuarea pe Report.md.

Report.md: Dincolo de INTERZIS! Reportaj din secția de terapie intensivă COVID-19

Mai mult pe EurActiv »