Guvernul de la Chișinău se preocupă de proiecte de legi care nu au nicio legătură directă cu reformele necesare țării, a susținut ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV.

"Procesul de reforme a încetat, este unul lent. Acum, Guvernul se preocupă de proiecte care nu au legătură directă cu implementarea reformelor. Cred că este forte importat ca Guvernul să pună accentul pe această sarcină”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, relatează Jurnal de Chișinău.

"Este foarte evident că Guvernul are alte îngrijorări. Ar fi bine ca Guvernul să facă reformele necesare, deoarece implementarea reformelor va ajuta mult mai bine decât schimbarea sistemului electoral", a adăugat James Pettit.

Referindu-se la rezultatele alegerilor prezidențiale, James Pettit a menționat că "aceste rezultate demonstrează că în țară există o dezamăgire, o pierdere de încredere în Guvern".

 

"Dezamăgirile cetățenilor au început după 2009, pentru că la început exista o speranță că va fi o îmbunătățire. Și după opt ani, am văzut foarte puțin progres. Am văzut multe legi, dar încă mai așteptăm implementarea lor. Cred că ne pierdem răbdarea cu acest Guvern. Nu este atât de harnic în privința reformelor. Mai mult, aș spune că vedem o anumită pauză. Dezamăgirile sunt pentru că oameni au așteptat aproape opt ani și nu au văzut o îmbunătățire economică. În rezultat, vedem că foarte mulți oameni pleacă din țară, iar acest lucru este cea mai mare problemă pentru țară",

a mai spus diplomatul american.

James Pettit a mai declarat că Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menține la putere: "Este foarte evident că schimbarea sistemului electoral este dorința Partidului Democrat pentru a-și întări puterea și influența politică. (...) Este foarte clar că OSCE și Comisia de la Veneția sunt împotriva modificării sistemului electoral. Sistemul uninominal există în multe țări, inclusiv și în țara mea. Și sistemul mixt există în alte țări. Decizia Comisiei de la Veneția a fost bazată pe situația actuală care există aici, în Republica Moldova. Au avut această concluzie pentru că au văzut tendința de consolidare a puterii. Este foarte important ca să se țină cont de sugestiile Comisiei de la Veneția, pentru că poate ajuta la îmbunătățirea sistemului electoral într-un mod foarte pozitiv.

Ioniță: Acum 26 de ani, cetățenii R. Moldova trăiau mai bine decât cei din România

Cu 26 de ani în urmă, cetățenii Republicii Moldova trăiau mai bine decât cei din România, în prezent, însă, statisticile sunt de circa șase ori mai mari în favoarea vecinilor de peste Prut, a declarat, într-un interviu acordat pentru Timpul.md, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Diplomatul român a dat asigurări că e în interesul nemijlocit al României ca Republica Moldova să se înscrie într-un curs european ireversibil, însă a recunoscut că ritmul reformelor este lent.

În viziunea sa, principala problemă a statului moldovean este lipsa de încredere a cetățenilor față de autorități. (Citiți interviul pe www.timpul.md)