La Chișinău se vorbește tot mai mult despre pericolul fraudării alegerilor parlamentare din 24 februarie. DW a discutat despre atmosfera care persistă la începutul campaniei electorale cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

"Guvernarea controlată de Plahotniuc ne izolează tot mai mult de lumea civilizată, de UE. Prietenii noștri externi nu mai reușesc să aibă un dialog rațional cu guvernarea de la Chișinău, nu mai reușesc să folosească pârghiile pe care le au ca să prevină abuzurile", a declarat în interviul acordat Deutsche Welle Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (parte a blocului electoral ACUM).

Maia Sandu spune că nu există nicio siguranță că alegerile de luna viitoare vor fi libere și corecte.

"Mizez doar pe faptul că toată lumea este conștientă de riscuri. Guvernarea a fost avertizată de toți partenerii externi. Sper că, dacă nu Plahotniuc, măcar cei din jurul lui conștientizează care vor fi consecințele pentru ei, la nivel personal, dacă vor fi tentați să fraudeze acest scrutin. Pe de altă parte, mizăm pe faptul că toată lumea înțelege cât de dramatic este momentul. Miza la parlamentare este mai mare, deoarece mult mai multă lume va fi afectată, pe termen mediu și lung, de o eventuală fraudare a scrutinului. Deci, vorbim de un scrutin care ne va marca viața în următorii 10-15 ani. Pentru că dacă nu-i vom opri acum, dacă nu-i împiedicăm să nimicească ultimele elemente de democrație, consecințele vor fi dezastruoase", susține Maia Sandu.

Întrebată care e rolul președintelui Dodon în acest joc orchestrat de Vlad Plahotniuc, Sandu a declarat că Igor Dodon e un personaj "foarte ascultător", care "stă cuminte în luxul pe care i s-a permis să și-l creeze la Președinție și așteaptă, probabil, să moară politic sau altfel Plahotniuc, ca să-l moștenească".

Interviul integral, pe Deutsche Welle.