Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova trebuie să se desfășoare în deplină transparență, spune MAE român, reamintind că Bucureștiul susține ferm parcursul european al Chișinăului.

"Este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice", a precizat luni Ministerul român de externe, adăugând că România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naționali și internaționali și "nu va ezita să semnaleze orice deficiențe legate de procesul de organizare a alegerilor".

"România își exprimă convingerea că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic și avertizează că orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor", se mai arată în comunicatul MAE.

Ministerul de externe reamintește că România susține "ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită".

Maia Sandu, lidera proeuropeană a opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, în fața președintelui în exercițiu, prorusul Igor Dodon. Pe locul al treilea s-a clasat tot un prorus, primarul din Bălți Renato Usatîi.

Două săptămâni la dispoziție

"Pe 15 noiembrie, avem șansa să punem Republica Moldova pe calea cea dreaptă și împreună să construim un stat funcțional, care să lucreze pentru oameni”, a declarat luni, într-o conferință, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Potrivit ei, oamenii au votat pentru schimbare și mai sunt două săptămâni pentru a face această schimbare imensă, transmite agenția IPN.

Lidera PAS a declarat că, în Moldova, în primul tur al alegerilor prezidențiale, au câștigat oamenii, care au demonstrat că țara se poate uni pentru a înfrunta răul și că puterea oamenilor uniți face ca binele să învingă.

Maia Sandu le-a mulțumit tinerilor, oamenilor din toate localitățile din țară, dar și celor de peste hotare, care au stat la coadă, ore în șir, pentru a reuși să voteze. "Am câștigat primul tur al acestor alegeri datorită dumneavoastră”.

Alegeri în Republica Moldova: Igor Dodon și Maia Sandu, în turul doi

Mai mult pe EurActiv »