Lupta pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova se apropie de final. Duminică, moldovenii își aleg șeful statului prin vot direct, după ce au fost lipsiți de acest drept timp de 16 ani, scrie report.md.

Ediție specială 30 octombrie 2016 - realizată în colaborare cu report.md


Prezența la vot în timp real

  • Până la ora 16:15 au votat 40,3% din alegători (peste 1,1 milioane):
  • Până la ora 12:00 au votat aproape un sfert din alegători. 
  • Mobilizare mai puternică la prezidențiale comparativ cu alegerile parlamentare din 2014. Până la ora 12:00 la urne s-au prezentat în jur de 23,4% din alegătorii incluși în listele electorale. La ultimele alegeri parlamentare către ora 12:00 la urne se prezentaseră 12,98%.
  • Cetățenii Republica Moldova își aleg astăzi președintele. 2,8 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne. Pentru acest scrutin au fost tipărite peste 3 milioane de buletine de vot.
  • ÎS „CRIS „Registru” a anunțat că activează de la ora 7.00 până la ora 21.00, pentru a putea asigura cetățenii cu vârsta de peste 18 ani cu acte de identitate necesare pentru participarea la alegerile prezidențiale.
  • Toate secțiile de evidență și documentare vor elibera, în mod gratuit, adeverințele ce conțin date din Registrul de stat al populației sau din fișierul manual de evidență a persoanelor privind ultima înregistrare la domiciliu/reședință sau lipsa acesteia, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, care nu vor dispune de înregistrare la locul de trai, pentru a fi prezentate la secția/biroul electoral din raza de circumscripție.
  • Moldovenii de peste hotare pot vota, chiar dacă au pașapoarte expirate, la peste 100 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 25, în România – 11, în Federația Rusă – 8 (cu trei secții de votare mai multe față de scrutinul precedent), în SUA – 7, Franța – 6, Portugalia și Spania – câte 4 secții de votare. Detalii pe report.md

Candidații cu cele mai mari șanse: Maia Sandu și Igor Dodon

Maia Sandu și Igor Dodon sunt cotați cu cele mai mari șanse la fotoliul prezidențial/ Foto: report.md

La vot

  • Maia Sandu, candidatul comun al foțelor antioligarhice, a spus că a votat pentru ca la conducerea Moldovei să vină oameni onești. „Vreau să le spun tuturor să nu le fie frică să vină astăzi la vot și să facem ordine în țară. Hai să mai facem un pas astăzi și să mergem la vot. Un președinte onest și corect, care să promoveze cinstit interesele oamenilor”, a spus Maia Sandu.
  • Candidatul socialiștilor Igor Dodon a sugerat că președintele ar putea fi ales chiar din primul tur: „Am votat împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii ani. Azi ar putea fi primul și ultimul tur. Îndemn cetățenii să iasă masiv la vot. Următorul președinte va fi un președinte al tuturor cetățenilor, indiferent de viziuni”, a declarat Dodon. 
  • Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat dreptul de vot, dar a refuzat să facă declarații în fața presei, declarând că are „alte probleme”. 
  • Premierul Pavel Filip și-a exercitat dreptul de vot la prima oră. El a spus că a votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege contextul prin care trece Republica Moldova și că acesta va ridica țara la un nou nivel.
  • Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că a votat „pentru munți și mare”.


Mihai Ghimpu (PL) - la vot / foto: report.md

 

  • Candidata independentă Silvia Radu a menționat că a votat pentru un președinte integru, cu o viziune clară, un președinte al poporului și nu al unui partid.
  • Candidatul „Partidului Nostru”, Dmitrii Ciubașenko, a spus că a votat pentru „dizolvarea rapidă a Parlamentului și pentru desfășurarea unor alegeri anticipate”.
  • Potrivit CEC, cutremurul din această dimineață din Italia nu a afectat activitatea secțiilor de vot deschise în această țară.
  • Zeci de votanți de toate vârstele așteaptă la coadă în fața Ambasadei Republicii Moldova în România pentru a-și exercita dreptul de vot. În total, pe teritoriul României au fost deschise 11 secții de votare.

Alegători la Ambasada R. Moldova din București / FOTO: jurnal.md Alegători la Ambasada R.Moldova din București / FOTO: jurnal.md

Analiză - Șansele candidaților 

Vineri seară, o emisiune televizată a fost scoasă subit din emisie. Aceasta conținea un interviu amplu cu liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care s-a retras la Moscova, cu puțin timp înainte ca pe numele său autoritățile moldovene să emită mandat de arest. Emisiunea a apărut ulterior pe pagina de Facebook a lui Renato Usatîi.

Șeful corupției din Moldova cu dosar în România?

În cadrul interviului, acesta a făcut publice mai multe înregistrări telefonice care ar proba, pe de o parte, implicarea controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, care controlează astăzi puterea în Republica Moldova, în tentativa de asasinat a unui bancher rus, iar pe de altă parte - legătura dintre același oligarh și capul lumii criminale stabilit la Moscova, Grigorii Karamalak, alias „Bulgarul”.

În primul caz, din înregistrările prezentate de Usatîi reiese că killerul Vitalie Proca, aflat în arest acum în România, ar fi dispus să prezinte probe privind implicarea oligarhului moldovean în tentativa eșuată de omor a bancherului Gherman Gorbunțov, aflat acum la Londra.

Usatîi susține că pe 6 și 7 octombrie 2016 s-a aflat la București unde a prezentat toate probele autorităților române în cadrul unui dosar penal. Usatîi susține că are statut de martor în acest dosar și, spune el, colaborează cu autoritățile române de mai bine de doi ani.

 Buletinele de vot pentru alegerile de duminică / Foto: report.md

Pentru a-l împiedica să mai comunice cu autoritățile române, Usatîi susține că oligarhul moldovean, care controlează inclusiv organele de drept din Moldova, ar fi dispus anunțarea în urmărire internațională a lui Usatîi, iar în paralel ar fi trimis, luna aceasta, un comando la Moscova ca să-l răpească și să-l transporte pe acesta în Belarus (deoarece Rusia nu-și extrădează cetățenii) de unde să fie extrădat în Republica Moldova, iar aici să fie lichidat în închisoare.

Planul „A” al oligarhului, dejucat

Săptămâna aceasta, oligarhul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, a apărut la o conferință de presă alături de Marian Lupu, candidatul PDM la funcția de șef al statului, care și-a anunțat retragerea din cursa electorală.

Deși și-a anunțat sprijinul pentru candidatul comun al dreptei anti-oligarhice Maia Sandu, analiștii politici cred că, de facto, Lupu și Plahotniuc i-ar fi întins Maiei Sandu un „măr otrăvit”, pentru a o compromite și pentru a-l scoate învingător din primul tur pe socialistul pro-rus, Igor Dodon, pe care, spun unii analiști politici, puterea oligarhică îl controlează în totalitate.

Jurnaliștii de investigație de la RISE-Moldova au publicat joi dovezi privind utilizarea de către Igor Dodon a avionului privat al lui Vlad Plahotniuc.

Iurie Leancă o pedepsește pe Maia Sandu pentru „aroganță”: „Nu mă retrag!”

Deși, în ziua retragerii din cursă a lui Marian Lupu, unele medii de informare de la Chișinău s-au grăbit să anunțe și retragerea liderului PPEM, Iurie Leancă, din cursă, acesta a declarat joi că va rămâne în competiție, pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să învingă din primul tur.

El a lăsat să se înțeleagă că anume „reacția emoțională și total irațională” prin care Maia Sandu a respins sprijinul PDM-ului l-ar fi determinat să rămână în cursă: „Încă de alaltăieri am decis să mă retrag din cursă pentru a o ajuta pe Maia Sandu să acceadă în turul doi. Știam că există pericol în turul doi. De aceea de alaltăieri am invitat colegii din teritoriu pentru ziua de ieri, ca să ne consultăm asupra deciziei, dar decizia mea deja era luată. Dar, după tot ce am văzut ieri: decizia domnului Lupu de a se retrage, reacția emoțională și total irațională a Maiei Sandu de a respinge electoratul PDM, mi-am dat seama că există un risc foarte mare ca Dodon să devină președinte din primul tur", a declarat Leancă.

În ultimele două zile, Maia Sandu a încercat la toate dezbaterile electorale să demonteze această interpretare, precizând că ea a respins sprijinul lui Plahotniuc, nu electoratul PDM.

Pericolul Dodon

Recent, în cadrul unor dezbateri electorale la „RTR-Moldova”, candidatul socialiștilor la Președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că peninsula Crimeea ar fi „teritoriu al Federației Ruse”. În privința Republicii Moldova, candidatul pro-rus pledează pentru federalizarea acesteia, prin oferirea unor împuterniciri extinse administrației separatiste de la Tiraspol, inclusiv în ceea ce privește politica externă.

Președintele Comisiei pentru Relațiile Internaționale din Rada Supremă a Ucrainei, Anna Gopko, a reacționat la declarațiile socialistului Dodon. În cadrul unei conferințe de presă, ea a menționat că victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din 30 octombrie va pune în pericol securitatea Republicii Moldova și va destabiliza situația în regiune. „Va apărea un nou factor de destabilizare rusă”, a precizat Anna Gopko. 

Pe de altă partea, deși prin declarația făcută la TV și-a „ars podurile” spre Ucraina vecină, la ultima sa conferință de presă, Igor Dodon s-a chinuit să convingă electoratul că ar putea fi „un președinte al tuturor”. El a lansat un apel la unitate și promite că va fi „președintele tuturor, indiferent de preferinte europene sau estice”.

Mitropolitul, agent electoral pro-rus

Iar joi, pe internet, a fost distribuit un video în care Mitropolitul Moldovei, Vladimir (mitropolie subordonată Patriarhiei Ruse) îndeamnă creștinii să-l voteze pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Mitropolitul l-a lăudat pe Dodon, menționând că acesta „este un adevărat creștin și a dovedit acest lucru nu doar în timpul campaniei electorale”.

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, alegerile prezidențiale se desfășoară în două planuri: geopolitic și antioligarhic, iar în campanie mesajul antioligarhic l-a surclasat pe cel geopolitic.

Citiți articolul complet pe report.md