Președintele pro-rus Igor Dodon și oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează puterea, împroașcă cetățenii cu inițiative populiste, relatează Report.md.

Președintele pro-rus Igor Dodon vrea referendum consultativ în privința a patru chestiuni care avantajează Partidul Socialiștilor, iar guvernarea oligarhică defilează cu trecerea la votul uninominal și anularea imunității deputaților, deși nu are sprijin parlamentar pentru realizarea unor astfel de inițiative.

Cu ocazia împlinirii a 100 de zile de mandat, președintele Igor Dodon a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a semnat fățiș un decret care prevede organizarea unui referendum consultativ pe 24 septembrie curent.

Dodon propune ca la acest referendum cetățenii să răspundă la 4 întrebări ce vizează: anularea legii prin care miliardul de dolari furat a fost pus pe spatele cetățenilor, acordarea drepturilor suplimentare președintelui pentru a putea dizolva Parlamentul, reducerea numărului de deputați și studierea "Istoriei Moldovei” în școli.

Diletantism sau populism: Dodon vrea să dizolve Parlamentul prin referendum consultativ

"Acest decret nu poate fi anulat nici de Guvern, nici de Parlament. Guvernul urmează să aprobe bugetul pentru acest referendum, iar Comisia Electorală Centrală și organele abilitate - să deschidă secții de votare în țară și peste hotare. (…) Dacă lumea va vota ca președintele să aibă atribuții suplimentare pentru a dizolva Parlamentul, în luna octombrie voi semna decretul de dizolvare a Legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat Dodon.

El a precizat că nu a mers pe formula unui referendum constituțional, din cauza procedurii anevoioase (colectarea a cel puțin 360.000 de semnături) și a precedentelor care au demonstrat că chiar și așa guvernarea poate bloca o astfel de inițiativă la nivelul Comisiei Electorale Centrale.

"Referendumul consultativ nu poate avea efecte juridice. Deci, Dodon nu poate dizolva Parlamentul în baza rezultatelor unui referendum consultativ. El scuipă țâfnos pe Constituție ca să pară dur, crezând că așa punctează electoral. În realitate, omul se dezumflă. Legea Supremă îi oferă suficiente pârghii ca să conlucreze cu Guvernul și Parlamentul, dar el pur și simplu vrea să învrăjbească, să facă rău”, a comentat doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

"Igor Dodon a prins gustul puterii și s-a îmbolnăvit de sindromul turkmenbashi. El vrea să fie ca Lukașenko, Putin sau Erdogan. A vorbit de multe acțiuni pe care le-a întreprins, dar efectul acestora a fost zero. Prin inițierea referendumului, Dodon recunoaște că nu i-a reușit nimic până acum. Nu și-a îndeplinit promisiunile electorale”, susține publicistul Nicolae Negru.

Potrivit lui, Dodon și-a mințit alegătorii, iar acum vrea să transforme Moldova într-un sultanat.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu (exponent PD), i-a reamintit șefului statului că Moldova este republică parlamentară, ceea ce înseamnă că "Parlamentul și Guvernul sunt instituțiile care joacă rolul cel mai important”.

Candu l-a invitat pe președinte să unească societatea, nu să o divizeze prin reanimarea discuțiilor despre istorie, drapele și limbă.

Potrivit Partidului Democrat, "Dodon vrea să-și facă campanie electorală pe banii statului”.

Dodon tresare prin somn visând unioniști

La conferința de presă susținută marți seara, Igor Dodon a reluat atacurile la adresa României.

El a vorbit din nou despre harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o Vladimir Putin - o hartă a Moldovei de după războiul ruso-turc din 1790-1791 care cuprinde inclusiv Moldova românească, nordul Bucovinei și o parte din Dobrogea și a asigurat că "Unirea nu va fi!”:

"Cetățenii acestui stat nu vor permite. Și eu lucrul acesta vi-l promit… Atât timp cât suntem noi în viață - niciun fel de Unire! Stimez prietenii noștri, vecinii noștri români, dar atunci când este vorba de statalitatea Republicii Moldova – frați - frați, dar fiecare e stăpân la el acasă. Veniți în ospeție, stăm la masă, discutăm, prieteni, rezolvăm probleme economice, dar voi aveți statul vostru - noi avem statul nostru. (…) Lăsați variantele cu Unirea! Dar ce fac ei? (România – n.n.) Anunță în Parlament ziua de 27 martie sărbătoare națională în România. Pe de o parte, spun că nu susțin unioniștii, că susțin statalitatea Republicii Moldova, dar în paralel uitați-vă ce fac!”, s-a indignat pro-rusul Dodon.

Citiți continuarea pe Report.md.