Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a primit luni din partea Comisiei Europene chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova i-a fost înmânat șefului diplomației moldovene de către comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai Uniunii de la Luxemburg.

Și Georgia a primit astăzi din partea comisarului Oliver Varhelyi chestionarul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, aratând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem. Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp”, a scris pe Facebook Nicu Popescu.

El a precizat că în acest proces vor fi implicate nu doar autoritățile, ci și societatea civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă „un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

„Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil”, a mai scris Popescu.

Chestionarul este un prim pas birocratic pe care-l primește orice stat care își exprimă dorința de a obține statutul oficial de țară candidată la aderarea la UE.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova a adoptat săptămâna trecută, la Strasbourg, o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova, a declarat că Republica Moldova este „la fel de importantă” ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. „De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să-i oferim Ucrainei trebuie să îi oferim și Republicii Moldova”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a semnat pe 2 martie cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova vrea să devină membru UE. Maia Sandu a semnat cererea de aderare

Mai mult pe EurActiv »