Susținătorii Platformei DA și protestatarii lui Igor Dodon și Renato Usatîi s-au adunat din nou, joi, în fața Parlamentului. Consilierul Vlad Țurcanu și-a dat demisia, afirmând că a dezinformat opinia publică în legătură cu învestirea Guvernului.

UPDATE 21:44

Președinții Nicolae Timofti și Klaus Werner Iohannis au avut o discuție telefonică, în care au abordat relațiile bilaterale și situația social-politică din Republica Moldova, conform unui comunicat al Președinției de la Chișinău.

Președintele Iohannis a notat faptul că, prin învestirea noului Guvern în Republica Moldova s-a făcut un pas important în depășirea crizei politice și în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană,

se arată în comunicat.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Nicolae Timofti să efectueze o vizită oficială în România, invitație care a fost acceptată și care ar urma să aibă loc în timpul apropiat.

UPDATE 21:00

Protestatarii au anunțat că vor reveni și vineri la Parlament pentru a aștepta decizia majorității parlamentare în ceea ce privește revendicările care au fost înaintate joi.

UPDATE 18:50 

Președintele Parlamentului, după discuții: "Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o depășire. Persoanele care au acționat aducând anumite pagube materiale vor trebui să răspundă în fața legii, dar asta nu înseamnă că vor fi supuse persecuțiilor. S-a pus la îndoială legitimitate Guvernului. Faptul că Guvernul a fost numit deja este un lucru bun și susținut de partenerii externi. Este un Guvern pe care noi îl considerăm destul de technocrat".

Candu a mai spus că sunt puține șanse pentru organizarea unor alegeri anticipate.

UPDATE 17:30

Igor Dodon: "Am discutat cu cei care s-au prezentat ca majoritate parlamentară, deși erau doar democrații și liberalii, și le-am adus la cunoștință poziția protestatarilor – dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Am primit promisiunea că azi seara sau mâine dimineață majoritatea parlamentară se întrunește și ne informează despre decizia pe care o vor lua". 

UPDATE 16:00

Liderii protestatarilor discută, la Reședința de stat, cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. La discuții participă Renato Usatîi, Ilian Cașu, Igor Dodon, Vlad Bătrîncea, Andrei Năstase, Alexandru Slusari și mai mulți reprezentanți ai Platformei DA.   

UPDATE 15:45

Amnesty International Moldova: "Atenționăm că politicienii au ignorat vocea poporului și au acționat netransparent, nedemocratic și dubios, acest fapt stârnind furia protestatarilor. Condamnăm, de asemenea, limitarea accesului liber și neîngrădit la informație, prin blocarea unor mijloace de informare în masă”, se arată într-un comunicat remis de organizației".

UPDATE 15:30

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) anunță că s-a autosesizat cu privire la informațiile parvenite din presă referitor la întreruperea semnalului posturilor de televiziune Moldova 1, Canal 2, Canal 3, Pro TV Chișinău, Jurnal TV, TV 7, Publika TV și Prim de către operatorul național de telecomunicații Moldtelecom.

UPDATE 15:20

Autoritățile ruse monitorizează cu atenție evenimentele din Republica Moldova și îndeamnă toate părțile să respecte legea și să renunțe la violențe, a declarat, joi, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, solicitat să comenteze evenimentele de la Chișinău,transmite agenția TASS, preluată de Radio Europa Liberă.

 

Kremlinul îndeamnă toate părțile să respecte legea și calmul, desigur, și speră că toate forțele care-i susțin pe unii sau pe alți opozanți se vor abține de la orice acțiuni violente,

a declarat Peskov. 

 

UPDATE 14:40

Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să nu mai interfereze cu aspirațiile lor europene, spun eurodeputații în raportul privind progresele reformelor din aceste țări, votat joi.

Europarlamentarii salută noul guvern al Moldovei care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în ”instabilitate politică sistemică”.

Totodată, ei deplâng furtul unui miliard de euro din sistemul bancar moldovean și cer ca vinovații să fie aduși în justiție. (Detalii, aici)

UPDATE 13:50

Protestatarii au ajuns în fața Moldtelecom, unde protestează față de sistarea emisiei Jurnal TV. Oamenii scandează "Rușine”, "Afară” și „Jurnalul înapoi”. Manifestanții au mers în marș de la Parlament, scrie Jurnal.md.

UPDATE 13:32

O coloană de protestatari se îndreaptă spre clădirea companiei Moldtelecom, care a scos, miercuri, din grila de emisie postul de televiziune JurnalTV.

Adevărul scria în august 2014 cum a rearanjat Moldtelecom lista canalelor TV pentru a pune pe primele poziții posturile din holdingul lui Vlad Plahotniuc. 

UPDATE 13:15

Situația din R. Moldova în presa internațională:

Euronews susține că "opoziția prorusă a boicotat votul" din Parlament pentru Guvernul proeuropean condus de Filip.


Și Deutsche Welle scrie de noul premier proeuropean de la Chișinău, a cărui aprobare de către Parlament ar fi stârnit "furia multora din țară, în special a celor care susțin legături mai puternice cu Rusia".

UPDATE 13:05

​Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu alți reprezentanți ai Legislativului, invită liderii protestatarilor la dialog, începând cu ora 15.00. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, dar și președintele Platformei DA, Andrei Năstase l-au sunat din mijlocul protestatarilor pe Andrian Candu și au declarat că refuză dialogul cu acesta, conform Agora.md

Învestirea Guvernului condus de Pavel Filip, făcută în secret, în miez de noapte, nu a liniștit spiritele la Chișinău.

Atât simpatizanței Platformei proeuropene Demnitate și Adevăr, cât și cei chemați de liderul PSRM, Igor Dodon, și Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, protestează pentru a doua zi la Chișinău.

Potrivit Agora.md, Bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocat de protestatarii Platformei DA și de cei adunați în Scuarul Parlamentului.

Pprotestatarii Platformei DA și cei chemnați de către Igor Dodon și Renato Usatîi se află împreună în fața Parlamentului. Andrei Năstase: "Puteți să-i strigați numele lui Renato altă dată. Astăzi să nu folosim numele noastre în politică”.

O altă consecință a evenimentelor de miercuri este demisia consilierului prezidențial Vlad Țurcanu.

"L-am informat astăzi (joi - n.r.) pe domnul președinte asupra deciziei mele de a demisiona din funcția de consilier, ca urmare a unei situații regretabile care mă privește direct. În calitate de purtător de cuvânt al președintelui, am făcut declarații în seara zilei de ieri pentru trei posturi de televiziune cu privire la amânarea ceremoniei de învestire a Guvernului, pentru o altă zi decât cea de ieri (miercuri - n.r.)", a declarat Țurcanu.

Purtătorul de cuvânt a explicat că el a transmis presei fost poziția oficială a Președinției de la ora 22:00.

"Până la urmă, după cum cunoașteți, în seara zilei de ieri, după ora 22:00, aproape de miezul nopții, s-a decis ca membrii cabinetului de miniștri să depună jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti, lucru care s-a și întâmplat”, a afirmat Vlad Țurcanu.

Constat că nefiind în cunoștință de cauză, am dezinformat opinia publică, lucru pe care-l consider inacceptabil și nedemocratic. Acesta este motivul demisiei mele”,

a mai spus Țurcanu.

Reacții de la București:

Prima reacție a autorităților române a apărut marți seara când MAE a anunțat că "urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău" și a îndemnat la calm. Totodată, Ministerul de Externe a făcut apel la toți actorii politici din Republica Moldova pentru a acționa "cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip,  Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău". 

Guvernul a apreciat că „învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcția consolidării stabilității politice în statul vecin”, exprimându-și speranța că noul Executiv va reconfirma, "prin voință politică și acțiune concretă, un angajament pro-european solid și credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum și la consolidarea statului de drept și a stabilității macroeconomice în beneficiul tuturor cetățenilor”.

"România reafirmă voința de a susține toate eforturile avute în vedere de autoritățile de la Chișinău pentru implementarea agendei europene și de reforme”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Joi a reacționat și șeful statului: "Prin învestirea noului Guvern, care își declară prioritară opțiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice".

"Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României", potrivit mesajului președintelui referitor la situația din R. Moldova.

Monica Macovei, miercuri în PE: "În ultimele zile, s-a dus pe față o bătălie pe viață și pe moarte pentru soarta Republicii Moldova. Rămâne Moldova cu oligarhii, cu mafia și cu rușii sau merge Moldova pe drumul european și pe drumul democrației?".

"Avem un nou guvern acum, din care fac parte și comuniștii. Ceea ce cerem de la acest guvern este să respecte condițiile Acordului de asociere, tocmai ca să dovedească că au intenții bune pentru Republica Moldova", a mai spus europarlamentarul român.