Premierul Orban s-a declarat îngrijorat de demiterea Guvernului condus de Maia Sandu prin moțiune de cenzură și a afirmat că, dacă nu are garanția învestirii unui Guvern pro-european, disponibilitatea țării noastre de coopererare va fi "foarte mică".

"Am luat act cu profundă îngrijorare de decizia Parlamentului Republicii Moldova de a demite Guvernul Maia Sandu prin moțiune de cenzură. Blocul ACUM și Guvernul condus de Maia Sandu au reprezentat o garanție a respectării democrației, a drepturilor și libetăților individuale ale cetățenilor și o garanție pentru procesul de integrare în UE. Decizia de a da jos Guvernul Maia Sandu ridică extrem de multe semne de întrebare privind evoluția ulterioară a Republicii Moldova, iar în ceea ce ne privește, o să continuăm orice program de susținere a cetățenilor, dar, dacă nu vom avea garanția învestirii unui Guvern pro-european (...), disponibilitatea noastră de cooperare va fi foarte mică", a declarat Ludovic Orban.

Premierul le-a atras atenția inițiatorilor moțiunii de cenzură că "au pornit pe un drum care nu duce spre o destinație benefică pentru cetățenii Republicii Moldova".

Și Comisia Europeană vorbește de "semnalele îngrijorătoare" transmise după votul de neîncredere din Parlamentul R. Moldova.

Guvernul a demarat o serie de inițiative pentru îndeplinirea angajamentelor-cheie asumate în luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și a investigării fraudelor bancare, spune Comisia, atrăgând atenția că necesitatea unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu votul pentru căderea Guvernului.

"Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile către cetățenii moldoveni. În acest spirit, UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției, indiferent de afilierea politică, asigurând independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului.Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și al respectării statului de drept și a standardelor democratice", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European (PPE), a primit vestea demiterii cu "dezamăgire și indignare", precizând că schimbările inițiate de Guvernul Sandu au fost așteptate de cetățenii moldoveni de ani de zile.