Volodimir Zelenski le-a spus liderilor europeni că țara sa a interceptat un "plan de distrugere a R. Moldova" din partea serviciilor secrete rusești.Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării, precizează Chișinăul.

'Acest document arată cine, cum și când plănuiește să distrugă democrația moldovenească și să instaureze controlul asupra Moldovei", a explicat joi, la Bruxelles, președintele Zelenski.

El le-a transmis liderilor europeni că a avertizat imediat Moldova de aceste amenințări ”pentru a o proteja".

Zelenski a mai declarat că acest plan este similar cu cel pe care Moscova "încearcă să îl implementeze împotriva Ucrainei și a altor țări europene". 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este ”în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”, a precizat Președinția de la Chișinău.

”Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, se mai arată în comunicat.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova. 

”Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni ... SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest context, SIS confirmă că atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, a precizat SIS, adăugând că nu poate oferi mai multe detalii, deoarece ”există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”.