Mai puțin de 18% dintre locuitorii din Chișinău s-au prezentat la referendumul organizat duminică pentru demiterea primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Pentru ca referendumul să poată fi valid, prezența la urne ar fi trebuit să fie de cel puțin 33%.

UPDATE

Asta nu înseamnă că liberalul Chirtoacă revine în fotoliul de primar de Chișinău, fotoliu ocupat, între timp, de primarul interimar milionar, Silvia Radu, ajunsă în această funcție pe ocolite, printr-un ordin al viceprimarului Nistor Grozavu - un liberal cu dosar penal care s-a cumințit imediat ce a fost băgat, pentru câteva zile, de justiția controlată de guvernarea oligarhului Plahotniuc, în izolatorul Centrului Național Anticorupție, notează Report.md.

Altfel spus, actuala stare de lucruri, cu Dorin Chirtoacă suspendat, atât cât vor dori procurorii (adică până la alegerile parlamentare din 2018), și cu Silvia Radu, Nistor Grozavu si un alt viceprimar, Ruslan Codreanu (PPEM - parte a guvernării) în fruntea Primăriei Chișinău îi convine perfect Partidului Democrat și liderului acestuia, Vlad Plahotniuc, mai ales în condițiile în care alegerile parlamentare din 2018 se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, iar în Chișinău vor fi constituite 11 circumscripții uninominale. Adică, Chișinăul va da Parlamentului 11 deputați pe circumscripții uninominale.

***

Secțiile de vot s-au închis la ora locală 21:00. La urne nu s-au prezentat nici 18% dintre locuitorii capitalei R. Moldova. Peste 87% dintre participanții la referendumul de la Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă.

Conform Agora.md, prezența la urnele de vot a fost cea mai mică din istoria Republicii Moldova.

+++


La ora 19:00, prezența la vot a fost de 16,8%, adică 106.370 de alegători, dintre care cei mai mulți la Botanica și Rîșcani, potrivit Agora.md.

+++

Partidele pro-europene au anunțat că boicotează referendumul inițiat de socialiști, denunțând o posibilă cârdășie între socialiști și democrații guvernanți împotriva primarului liberal, scrie Report.md.

Referendumul a intrat ”pe rol” după ce liberalii au anunțat că părăsesc coaliția controlată de PD și oligarhul Vlad Plahotniuc, iar Dorin Chirtoacă s-a ales cu câteva dosare penale, fiind suspendat din funcție. Tot atunci, socialiștii și democrații au votat împreună, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, trecerea la sistemul electoral mixt.

Până la ora 13:00, la urne s-au prezentat mai puțin de 10% din alegători, majoritatea trecuți de 60 de ani.

Politicienii pro-ruși s-au grăbit să-și exercite dreptul la vot. Primul a votat consilierul socialist Ion Ceban, care a venit la sectie cu toata familia. Acesta a spus că a venit să salveze capitala de corupție.

Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a menționat că a votat pentru un oraș confortabil, iar președintele Igor Dodon a avut parte de o surpriză la secția de votare. Atunci când a solicitat să i se dea buletin de vot în limba ”moldovenească”, reprezentanta secției de votare care l-a deservit i-a spus că are buletine doar în limbile română și rusă. Tânăra avea legat la mână tricolorul românesc.

”-Dați-mi de care aveți”, i-a replicat Dodon.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la acesta ar trebui să participe cel puțin 33% din alegători, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcție, împotriva sa ar trebui să voteze cel puțin 163.571 de locuitori, adică tot atâția câți l-au susținut, în turul doi al alegerilor din 2015, plus un vot. 

Citiți continuarea pe Report.md.