Platforma civică Demnitate și Adevăr organizează, joi, proteste în centrul Chișinăului, în timp ce PD îl propune tot pe Vlad Plahotniuc pentru postul de premier, deși majoritatea nou formată pierde membri.

UPDATE 22:00
 
Informatia privind desemnarea lui Păduraru a fost anunțată oficial de președintele Timofti, anunță deschide.md..
 
UPDATE 21:55
 
Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind desemnarea lui Ion Păduraru, șeful cancelariei prezidențiale, pentru funcția de premier. Declarația a fost făcută de jurnalistul Vasile Botnaru, în studioul IN PROfunzime de la PRO TV Moldova. El a spus că deține informația din surse de încredere și că în scurt timp aceasta va fi confirmată oficial de Președinție. 

Democrații refuză să prezinte semnăturile majorității, solicitate de președintele Timofti.

"La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012”, se arată într-un comunicat remis presei.

UPDATE 18:45

Cei 14 deputați care au plecat din PCRM și au format platforma social-democrată nu își retrag semnăturile acordate în susținerea lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, a declarat, pentru Europa Liberă, Sergiu Stati, unul dintre fruntașii grupului.

UPDATE 17:57

Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, afirmă că majoritatea parlamentară "absolută” declarată nu are legitimitate și că presiunile asupra șefului statului sunt inadmisibile, scrie europalibera.org. 

UPDATE 16:46

După ce deputații Partidului Liberal Democrat au anunțat că-și retrag semnăturile pentru susținerea candidatului la funcția de premier, Nicolae Timofti a cerut o reconfirmare a numărului de semnături, până la ora 21:00, "în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare". 

"Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul președinției. 

UPDATE 16:38

În condițiile în care "un segment relevant" din populație își dorește schimbarea situației din țară prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetările sociologice la nivel național, Partidul Democrat este "gata să participe la un exercițiu politic de acest fel". 

UPDATE 16:32

Democrații transmit, printr-un comunicat, faptul că așteaptă "o decizie pozitivă" din partea președintelui. 

"În situația în care președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majorității parlamentare pentru funcția de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata că s-a ajuns într-un blocaj politic și instituțional major, care riscă să se transforme într-o criză politică profundă", se arată în comunicat.


Dacă un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorință a unor grupuri de interese politice și economice, o dorință pusă în aplicare de către șeful statului, cu implicarea sa,

susțin democrații. 

 

UPDATE 16:16

Deputatul socialist Vladimir Țurcan, președintele Comisiei pentru drepturile omului, susține că în Parlament nu există la ora actuală o majoritate parlamentară, iar cea anunțată pe 11 ianuarie de liderul PD, Marian Lupu, nu poate fi considerată legală.

Țurcan crede că lipsa majorității va fi următorul argument pe care îl va invoca șeful statului pentru a respinge din nou candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier.

UPDATE 16:00

Andrei Popov, ambasadorul moldovean în Austria, a anunțat, pe Facebook, că își dă demisia din Consiliul Politic Național al Partidului Democrat.

"NOT IN MY NAME. NU SI IN NUMELE MEU. Sper ca cei care au decis în numele întregului PDM să ridice mizele și să riște un război politic, să-și revadă pozițiile și să propună un alt candidat", a scris diplomatul. 

UPDATE 15:36

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că protestatarii din PMAN pornesc într-un marș pe jos până la reședința prezidențială din strada Nicolae Iorga și unul automobilistic până la reședința de la Condrița a șefului statului, pentru a-l susține pe președintele țării Nicolae Timofti. 

UPDATE 15:11

Președintele Nicolae Timofti urmează să ia până la sfârșitul zilei o decizie privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. 

La solicitarea agenției IPN, Ion Păduraru, secretar general al Aparatului președintelui, a comunicat că la ora 12:00 a expirat termenul dat de șeful statului majorității parlamentare pentru a propune un alt candidat la șefia executivului, însă președintele poate anunța decizia până la finele zilei.

UPDATE 14:15

Serviciul de presă al Parlamentului anunță că nu a fost și nu este prevăzută organizarea unei ședințe plenare în cursul zilei de joi. Renato Usatîi susținuse miercuri că Legislativul s-ar putea întâlni, joi, pentru a-l demite pe președintele Nicolae Timofti, în cazul în care nu-l acceptă pe Plahotniuc.

UPDATE 14:00

Fostul candidat Ion Sturza nu a exclus să posibilitatea de a fi desemnat pentru a doua oară. 

"Există așa o variantă. Eu n-aș vrea să mai apar în fața lașilor din Parlament. I-aș trimite imediat în alegeri. Dar dacă ceremonia necesită – de ce nu? Trebuie respectate aparențele. Asta ar fi o variantă pașnică”, a declarat Sturza, la postul TV7. 

UPDATE 13:24 

În așteptarea deciziei președintelui, toți deputații PLDM, în număr de șapte, își retrag semnăturile de pe declarația de desemnare a lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, a anunțat vicepreședintele PLDM, Tudor Deliu, în fața protestatarilor din PMAN, informează Moldpres.

Cum din majoritatea formată săptămâna aceasta pentru a susține candidatul PD făceau parte 56 de deputați, în mod normal aceasta nu mai există.

Oamenii adunați în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) protestează față de decizia PD de a menține propunerea lui Plahotniuc pentru funcția de premier.


Un miting au organizat și Partidul Nostru și PSRM, în fața Parlamentului.

Potrivit Unimedia.md, majoritatea parlamentară a depus oficial la Președinție actele prin care îl înaintează din nou pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de prim ministru. Majoritatea parlamentară consideră că Timofti ar fi respins candidatura fără un motiv întemeiat, contrar prevederilor Constituției Republicii Moldova și a hotărârilor emise de Curtea Constituțională.

Today.md publică o scrisoare pe care controversatul politician i-a trimis-o președintelui, în care Plahotniuc susține că este denigrat și i se aduc "false acuzații". 

El îl asigură pe Timofti că suspiciunile sunt neîntemeiate și că va semna declarația de integritate, imediat după ce va fi desemnat premier.

Presa de peste Prut relatează despre o posibilă tentativă de demitere a președintelui Nicolae Timofti.

Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a susținut, miercuri, că Parlamentul se va reuni într-o ședință secretă la ora 14:00, a-l demite pe președintele Nicolae Timofti, scrie Timpul.md.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat, joi, că socialiștii nu vor susține nicio inițiativă de demitere a șefului statului pentru a nu le oferi șanse celor din majoritatea parlamentară să preia puterea, notează IPN.

Dodon a mai precizat că socialiștii insistă pe dizolvarea Parlamentului și pe alegeri anticipate.

Totodată, PSRM anunță că va organiza sâmbătă, 16 ianuarie, o acțiune amplă de protest în fața Parlamentului.

Timofti: Nu voi permite hoților să captureze țara

"Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoților să captureze țara!”, ar fi spus președintele Nicolae Timofti, atunci când a fost rugat să facă un compromis în cadrul unei întâlniri informale cu conducerea organelor de forță, după cum susține fostul candidat pentru funcția de premier, Ion Sturza, citat de Jurnal.md.

"La o întâlnire informală cu conducerea organelor de forță cineva a raportat că situația este foarte tensionată, poate să degradeze, menționând că ar fi mai bine să se facă un compromis. Replica președintelui a fost pe măsură: «Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoților să captureze țara!»… ”, a scris omul de afaceri pe o rețea de socializare.

Cum poate fi demis președintele R. Moldova?

Potrivit art. 89 din legea fundamentală, "în cazul săvîrșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși". 

Propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați. 

Conform calculelor Agora.md, propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin 34 de deputați, număr care poate fi ușor asigurat de fracțiunea PD (19+1) și de cei 14 deputați plecați de la comuniști.

Președintele poate fi demis de Parlament cu votul a cel puțin 67 de deputați, momentan fiind greu de spus dacă pot fi strânse atât de multe voturi.