Premierul moldovean Pavel Filip și președintele Parlamentului, Adrian Candu, au anunțat, marți dimineață, că Republica Moldova a realizat majoritatea prevederilor din foaia de parcurs privind Asocierea la Uniunea Europeană.

Astfel, Republica Moldova a reușit deblocarea finanțării externe și stabilizarea celor mai importante domenii. Potrivit raportului de realizarea a foii de parcurs, 74 de puncte din cele 82 prevăzute au fost îndeplinite, în vreme ce celălalte opt sunt în curs de desfășurare, relatează News.ro.

Președintele Parlamentului a explicat că mai există câteva restanțe, dar acestea vor fi finalizate la insistența experților FMI în sesiunea de toamnă a legislativului, după ce vor fi discutate cu partenerii externi ai Republicii Moldova.

Inițial, 82 de puncte au fost incluse în foaia de parcurs privind Asocierea Republicii Moldova la UE, însă doar 74 dintre acestea au fost finalizate. Între timp, alte opt acțiuni sunt în curs de desfășurare, fiind vorba de pachetul de legi pentru consolidarea sistemului financiar-bancar, codul audiovizualului și legea integrității în serviciul public.

Premierul Filip a explicat că în ultima vizită a experților FMI de la Chișinău s-a reușit deblocarea finanțării externe, iar asta oferă o perspectivă clară de dezvoltare pentru Republica Moldova.

Finanțarea Republicii Moldova din partea UE va începe însă doar după implementarea celor opt legi în sesiunea din toamnă a legislativului, când va fi acordată și prima tranșă de 50 de milioane din acordul dintre Chișinău și București.

”Această foaie de parcurs reprezintă exclusiv un instrument de apropiere a Bruxelles-ului de Chișinău, o modalitate de recâștigare a încrederii partenerilor externi. Realizarea cu adevărat a reformelor depinde doar de voința politică a autorităților moldovenești, și nu de prevederile unui document tehnic cum este foaia de parcurs”, a explicat directorul Institutului de Economie de Piață, Roman Chircă.

Anterior, Pavel Filip și Adrian Candu au menționat că au semnat o scrisoare către șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, pe care i-au informat despre mersul reformelor în Republica Moldova, anunțând totodată prioritățile pentru perioada imediat următoare.

Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, îndeplinit în proporție de doar 29%?

Între timp, Report.md scrie despre foaia de parcurs, a cărui termen a expirat duminică, că a fost îndeplinită doar în proporție de 29%, conform rapoartelor prezentate de societatea civilă. Asta, în timp ce guvernarea se laudă cu o rată de 45% a implementării Acordului de Asociere cu UE.

Mai mult, în timp ce Guvernul s-ar lăuda chiar cu implementarea aproape integrală a acestui document (peste 90%), experții constată că doar 50% din angajamentele asumate în martie au fost îndeplinite, scrie Report.md.

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare este un document elaborat și aprobat de Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova la începutul lunii martie 2016, la Bruxelles.

Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri și angajamente, ce urmau a fi implementate până pe data de 31 iulie 2016, în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe de la 15 februarie 2016, dar și a îngrijorărilor partenerilor de dezvoltare și societății civile, scrie News.ro.