Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a decis joi că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depusă de președinta Maia Sandu. Hotărârea deschide calea alegerilor anticipate.

UPDATE: „Alegerile sunt iminente și după ce voi analiza decizia Curții Constituționale, voi decide asupra următoarelor acțiuni și perioadei când se vor întâmpla alegerile”, a spus Maia Sandu.

„Trebuie să analizăm decizia motivată a CCM. De asemenea, cunoașteți că există o hotărâre a Parlamentului prin care a fost introdusă o stare de urgență, perioada în care Legislativul nu poate fi dizolvat. Există câteva sesizări la Curtea Constituțională. Trebuie să vedem ce o să se întâmple cu aceste sesizări, care va fi decizia”, a declarat președinta Republicii Moldova, potrivit deschide.md.

Ea a menționat că decizia privind data dizolvării Parlamentului și declanșării anticipatelor se va lua în urma hotărârilor CCM.

**********************

„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 și 2 din Constituție”, a declarat președinta Curții, Domnica Manole, relatează IPN.md.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Ea intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Au fost formulate două opinii separate: a lui Vladimir Țurcan și a lui Serghei Țurcan.

Maia Sandu a declarat în plenul Înaltei Curți că este conștientă de faptul că desființarea Legislativului este o soluție care poate fi aplicată doar în ultimă instanță și din punctul său de vedere aceasta este ultima instanță:

„Sunt conștientă de faptul că dizolvarea parlamentului poate fi aplicată doar în ultimă instanță. Noi ne aflăm în această situație. Acest Parlament a refuzat să numească un guvern prin respingerea a cel puțin două candidaturi. Consider oportună declanșarea procedurii de dizolvare a Parlamentului. Alegerile sunt un element esențial al procesului democratic, cetățenii Republicii Moldova merită o guvernare stabilă și responsabilă”. 

Reprezentantul Parlamentului Radu Radu a susținut că nu sunt întrunite condițiile necesare pentru dizolvarea Legislativului. El consideră că era nevoie să fie desemnat un candidat pentru funcția de prim-ministru al majorității parlamentare, potrivit Radio Chișinău.

Liderul Partidului Socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, respinge decizia, afirmând că  judecătorii Curții Constituționale au încălcat flagrant normele constituționale, propriile hotărâri adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția, transmite IPN.md.