Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu 63 de voturi ale deputaților PSRM și PDM urmare a moțiunii de cenzură înaintate de socialiști.

UPDATE

Deși și-au bazat moțiunea de cenzură pe asumarea răspunderii Guvernului în problema desemnării procurorului general, în cadrul dezbaterilor, majoritatea reproșurilor formulate de socialiști la adresa Guvernului au vizat domeniile social și economic - unii deputați PSRM încercând să-și aroge meritele Guvernului, declarându-se autori ai unor inițiative care au fost susținute de Guvern, relatează Deutsche Welle. La rândul său, liderul PDM, Pavel Filip, a spus că Maia Sandu ar fi provocat demiterea Guvernului, deoarece victimizarea ar ajuta-o la alegerile prezidențiale din 2020.

Socialiștii declarau zilele trecute că, după ce va fi demis Guvernul condus de Maia Sandu, vor încerca să formeze un nou guvern tot cu blocul ACUM, „numai că Maia Sandu nu va mai fi prim-ministru”, spunea Igor Dodon. În replică, deputații PAS și Maia Sandu au menționat că „nu va exista nicio șansă de renegociere a coaliției de guvernare după demiterea Guvernului.

Igor Dodon a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că miercuri, începând cu ora 10:00, va avea discuții cu deputați din toate fracțiunile parlamentare „pentru a fi identificat un candidat la funcția de prim-ministru” și a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi „provocat” căderea Guvernului. Dodon susține că va accepta o candidatură la funcția de premier din partea PSRM-ACUM sau va propune el un guvern.

***


"Bineînțeles a existat o speranță că se vor găsi și deputați responsabili în rândul acestor două partide. Nu a fost o surpriză însă. Am văzut că tuturor le-a fost frică de reforma justiției”, a comentat Sandu după vot, relatează Agora.md.

Ea a spus că nu știe cine ar putea fi următorul premier și ce va fi mai departe: "Noi o să continuăm să muncim și să luptăm".


***

Deputații moldoveni au dezbătut marți moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, relatează Report.md.

Dis-de-dimineață, Guvernul s-a întrunit în ședință și a anulat monopolul instituit de "Metalferos" pe piața metalelor feroase și neferoase, a demontat schema tenebră de pe piața grânelor, prin care țăranii erau determinați să-și vândă cerealele la prețuri mizere unor companii care le exportau la prețuri mult mai mari. În total, la ședința care a precedat examinarea moțiunii, Guvernul a votat 18 acte normative, inclusiv a numit-o pe Daniela Morari (secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene) în funcția de șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Ședința Parlamentului LIVE:



Maia Sandu susține că dacă Guvernul va fi demis, Moldova va pierde creditul de 100 de milioane de euro promis de autoritățile române. Maia Sandu nu exclude că, în cazul demiterii Guvernului, partenerii externi ar putea înceta finanțarea. "Am discutat cu UE și despre un program nou care se numește Satul European prin care banii să meargă direct la administrația publică locală, dar partenerii au nevoie de dovezi clare că Guvernul face reforme și acest vot împotriva Guvernului nostru va însemna un vot împotriva reformei justiției. Ori, pentru UE, reforma justiției este cea mai importantă”, a menționat Maia Sandu.

Mai mulți susținători ai blocului ACUM au venit în fața Parlamentului să susțină Guvernul Maiei Sandu.


Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a făcut o declarație la Bruxelles în care îndeamnă liderii politici de la Chișinău să ajungă rapid la un consens asupra unei soluții care să mențină prioritar procesul de reformă deplină a justiției. "Sprijinim propunerea (lansată luni de Maia Sandu - n.n.) de a cere opinia Comisiei de la Veneția asupra legislației privind desemnarea procurorului general”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.