Parlamentul de la Chișinău s-a reunit, miercuri după-amiază, într-o ședință specială ce a durat circa 30 de minute și a votat Guvernul condus de Pavel Filip. Mii de oameni au protestat și au cerut anularea votului.

UPDATE 00:22

Platforma Demnitate și Adevăr cheamă cetățenii să revină, joi, la protest și să-și manifeste nemulțumirea față de învestirea mafiotă a Guvernului Filip.

"Mâine, la 10 dimineața, continuăm protestele împotriva huntei lui Plahotniuc. Zilele mafiei criminale sunt numărate. Puterea noastră e în unitatea noastră!”, a declarat Vasile Năstase, membru fondator al Platformei DA, scrie Jurnal.md.

"Mâine la ora 10:00 ne adunăm aici în piață și mergem până la capăt", au anunțat și Igor Dodon și Renato Usatîi, conform Agora.md.

UPDATE 00:04

În cadrul ceremoniei, Nicolae Timofti a declarat: "Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem".

Potrivit unui comunicat al Președinției, Timofti și-a exprimat speranța că Guvernul condus de Pavel Filip, "format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova". 

UPDATE 00:01

Serviciul de presă al Președinției confirmă că membrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

UPDATE 23:54

Presa din R. Moldova scrie că, aproape de miezul nopții, miniștrii Cabinetului Filip au depus jurământul la Președinție.

Pentru a asigura securitatea evenimentului, "sute de polițiști s-au deplasat spre reședința prezidențială, în jurul căreia au format un cordon viu", potrivit Timpul.md. Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui preciza că Nicolae Timofti va anunța joi când va depune Guvernul jurământul.

UPDATE 23:40

Oleg Balan, ministrul de Interne în exercițiu, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, că au fost mii de protestatari, iar Ministerul de Interne nu a fost anunțat când urma să aibă loc ședința Parlamentului, astfel că "forțele noastre erau minime, cele care asigurau ordinea publică la Parlament".

Balan a mai spus că au fost 13 răniți: opt polițiști și cinci protestatari.

UPDATE 22:21

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, cheamă liderii protestatarilor la întâlnire, joi, la ora 10:00, a declarat, la TV 7, liderul PSRM, Igor Dodon.  

UPDATE 22:18

Europarlamentarul Monica Macovei scrie, pe Facebook, că Partidul Democrat, care a generat această criză politică în octombrie 2005, când a pus umărul la căderea guvernului pro-european, "trebuie să demonstreze împreună cu noul guvern Filip și noua majoritate parlamentară că are intenții bune pentru Republica Moldova și continuă drumul european".

"Uniunea Europeană nu trebuie să piardă Republica Moldova în favoarea mafiei locale și a rușilor, ci, din contră, trebuie să facă presiuni astfel încât guvernul Filip să respecte și să aplice la termen și complet măsurile asumate de Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb", a mai scris Macovei.

UPDATE 22:10

 

Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent,

este mesajul Ambasadei SUA la Chișinău.

 

UPDATE 21:50

Agora.md - Manifestanții din fața Parlamentului scandează diferite slogane, dar deja într-un mod mult mai calm și liniștit.

Purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti a anunțat că președintele a luat act de ce se întâmplă în stradă, iar joi va anunța ora și locul unde va avea loc procedura de învestire a Guvernului.

UPDATE 21:30

Sute de polițiști au fost aduși la Parlament, iar protestatarii au fost scoși din clădire. 

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost atacat în timpul protestelor, fiindu-i spart capul, întrucât a votat pentru Guvernul Filip, informează Unimedia.md. Oamenii l-au atacat și au strigat "Iuda!”, acuzându-l de trădare. Incidentul a avut loc în apropierea Cinematografului Patria.

UPDATE 21:18

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu, întrebat de Radio Europa Liberă dacă ar putea apărea provocatori în mulțime: "Deja vă spun, ca ex-ministru de Interne, ca de obicei, apar acești provocatori și, de obicei, apar din partea celor care doresc după aceea să își apere posturile pe care le-au ocupat”.

UPDATE 21:14

Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor. Conform șefului șecției Medicină Urgență din cadrul spitalului de Urgență, Igor Curov, viața pacienților este în afara oricărui pericol. Ei au suferit traumatisme ușoare. 

UPDATE 20:56

Protestatarii au ajuns la etajul doi al clădirii Parlamentului, potrivit Unimedia.md. Polițiștii sunt lăsați să iasă din Legislativ printr-un cordon format de manifestanți. 

UPDATE 20:41

MAE urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău.

"Îndemnăm la calm și facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip,  Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării", se arată într-o precizare de presă a Ministerului de Externe de la București.

UPDATE 20:29

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Filip nu va mai avea loc miercuri, a declarat, pentru Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti.

UPDATE 19:49

Valeriu Streleț: "Cert este că cei de la PD și aliații săi au ajuns prea departe în obsesia patologică de acaparare totală a puterii, iar ceea ce au făcut astăzi este în afara regulilor democratice și a bunului simț. Sunt pătruns de un sentiment de revoltă și detestare a modului în care se încearcă fentarea cetățenilor".

Streleț face apel, în numele fracțiunii parlamentare a PLDM, la cetățeni să protesteze în mod pașnic, precizând că "devastarea clădirilor publice nu va aduce mai multă democrație, bunăstare și dreptate".

UPDATE 19:41

Potrivit Timpul.md, polițiștii au anunțat că Andrei Năstase se află în aceste momente în interiorul Parlamentului și duce tratative. Protestatarii au trecut de prima ușă a Parlamentului. Polițiștii stau baricadați în interior și nu le permit să treacă mai departe. Oamenii scot câte un polițist afară după ce îl dezarmează de scut. 

UPDATE 19:34

Fostul premier Victor Ponta l-a felicitat, miercuri seara, pe Pavel Filip.

"Felicitări și succes noului Prim-Ministru de la Chișinău Pavel Filip! Acum însă rapid la reforme, muncă, eforturi și sacrificii! România trebuie să sprijine toate aceste acțiuni necesare pentru parcursul european al Moldovei", a scris, pe Facebook, Ponta.

UPDATE 19:09

Ziarul de Gardă l-a sunat pe Pavel Filip, întrebându-l ce are de gând să facă în legă­tură cu pro­tes­tele violente de la Par­la­ment."Să vor­bim ceva mai târ­ziu des­pre asta, acum sunt ocu­pat în alte acti­vi­tăți”, a spus Pavel Filip. La insis­tențele jurnaliștilor care au dorit să știe dacă va inter­veni sau nu, ca să res­ta­bi­lească liniș­tea, Filip a închis tele­fo­nul.

Pre­șe­din­tele Par­la­men­tu­lui, Andrian Candu, nu a răs­puns la tele­fon, la fel ca și Ser­vi­ciul de Presă al Legi­sla­ti­vu­lui. Nici anga­jații Preșe­din­ției nu au răspuns, precizează Ziarul de Gardă.

UPDATE 18:58

Votul din Parlament "a fost o sfidare totală a societății", a declarat analistul Victor Ciobanu, citat de Jurnal.md.

 

"Ei au făcut mișelește și tâlhărește, în așa fel încât lumea să nu reușească să se adune, totuși în pofida acestui fapt lumea a reușit să se adune. A fost o demonstrație că toate poveștile cu democrația nu mai au nici un sens, probabil nu mai are nici un sens și lecturarea programului, mai mult nici prim-ministrul nu a reușit să se documenteze despre acest program”,

a mai declarat Victor Ciobanu.

 UPDATE 18:56

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, îi îndeamnă pe protestatari să se retragă și să nu distrugă clădirea Parlamentului. 

UPDATE 18:49

"Noi suntem poporul!", "Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!", strigă mai mulți protestatari care încearcă să intre în Parlament. Oamenii cer anularea votului de învestire a guvernului. Forțele de poliție folosesc gaze lacrimogene.

UPDATE 18:34

"Este greu să nu ironizezi …Nu că o coaliție născută în miez de noapte naște un guvern în plină noapte… Pe Potomac este ziuă, se poate urmări în direct. Dar ce guvern! Ministrul de externe este ambasadorul de la Moscova! Nu ar fi băiat rău, dar în diplomație contează foarte mult detaliile. După «experiența» de la Moscova, devii dintr-odată foarte bun pentru intergrarea europeană, nu? Sau se va forma acel minister al integrării, iar politica externă se va limita la relațiile cu Rusia?", a scris, pe Facebook, Ion Sturza. 

UPDATE 18:16

Mai mulți protestatari au reușit să intre în Parlament. La protest participă atât simpatizanți ai socialiștilor, cât și ai Platformei DA.

UPDATE 17:43

Mulțimea adunată în scuarul Parlamentului forțează cordoanele de polițiști pentru a putea intra în sediul Legislativului. Protestatarii au ajuns până pe scările laterale ale clădirii.


UPDATE 17:10

Mulțimea adunată în fața clădirii Parlamentului scandează "Anularea votului”, "Hoții”, "Jos Iuda”.

Potrivit Agora.md, protestatarii au dat jos un gard lateral si au pătruns in spatele Parlamentului. În fața lor se află un cordon de polițiști cu scuturi. Momentan sunt circa 1.000 de oameni în fața Legislativului. O parte din ei se ceartă cu polițiștii, încercând să intre în clădire.

UPDATE 16:38

Ședința a durat circa o jumătate de oră, sărindu-se peste procedurile normale. Protestatarii au încercat să întrerupă ședința, dar nu au reușit, astfel că au revenit în fața Parlamentului, relatează Unimedia.md.

UPDATE 16:36

Andrian Candu a anunțat că Guvernul a fost aprobat, cu 57 de voturi "pentru". 

UPDATE 16:33

Candu a supus la vot propunerea lui Lupu, care a fost acceptată.

UPDATE 16:29

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM) susține că se se întâmplă în plen e "foarte urât", "se dă o luptă geopolitică". Prin urmare, acesta a propus să se renunțe la sesiunea de întrebări și răspunsuri, la dezbaterea prezentarea și dezbaterea programului de guvernare și să se treacă direct la vot.

Pavel Filip prezintă lista miniștrilor. 

UPDATE 16:24

Deputați socialiști protestează în plen și cer alegeri anticipate. Nemulțumiri au și deputații liberal-democrați.

UPDATE 16:18

Premierul desemnat Pavel Filip vorbește de guvernul "ultimei șanse".

El spune că nu vine cu promisiuni, ci cu obiective "realiste și realizabile".

În acest timp, în fața Parlamentului sute de oameni s-au adunat pentru a protesta față de învestirea cabinetului. Socialiștii au anunțat în cursul dimineții că vor organiza un protest.

 

"Vom încerca să împiedicăm procedura nelegitimă de învestire a noului Guvern-marionetă. În Parlament – cu forțele deputaților, în afara Parlamentului – cu sprijinul cetățenilor.Vom declara dezacordul nostru față de prelungirea acestei guvernări corupte care a capturat statul. Știm că ni se pregătesc provocări, dar noi oricum vom protesta. (...) În plus, în fiecare zi vom avea un pichet din cetățeni și deputați socialiști în fața Legislativului",

a scris președintele PSRM, Igor Dodon, pe Facebook.

"Jos hoții!", "Noi suntem poporul!" și "Anticipate, anticipate!", strigă protestatarii.

Clădirea Parlamentului este înconjurată de reprezentanții forțelor de ordine.

Decizia organizării ședinței speciale a fost luată miercuri dimineață.

"Majoritatea membrilor Biroului Permanent au decis ca ședința Parlamentului să aibă loc chiar astăzi, 20 ianuarie, la ora 16:00. Asta în cazul în care Pavel Filip, candidatul desemnat este gata”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Membrii Cabinetului Filip:

Gheorghe Brega - vicepremier pe probleme sociale. De profesie medic, Brega este deputat din 2009.

George Balan - vicepremier pentru reintegrare. Din 2010 este șeful Biroului pentru Reintegrare de la Cancelaria de Stat a R. Moldova.

Andrei Galbur - ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și vicepremier. Galbur a fost ambasador în Rusia.

Octavian Calmâc - ministru al Economiei și vicepremier
 
Octavian Armașu - ministru al Finanțelor 

Vladimir Cebotari - ministru al Justiției
 
Alexandru Jizdan - ministru de Interne. Între 1997 și 2014 a deținut diferite funcții în cadrul MAI. În octombrie anul trecut a fost numit director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Este considerat omul lui Usatîi.
 
Anatolie Șalaru - ministru al Apărării 
 
Vasile Bâtcă - ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor
 
Eduard Grama - ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare 

Iurie Chirinciuc - ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor 
 
Valeriu Munteanu - ministru al Mediului 
 
Corina Fusu - ministru al Educației 

Monica Babuc - ministru al Culturii

Stela Grigoraș - ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Ruxandra Glavan - ministru al Sănătății 

Vasile Botnari - ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. A fost ministru al Transporturilor în Guvernul Leancă și în Guvernul Gaburici.

Victor Zubcu - ministru al Tineretului și Sportului