Rusia atacă pe toate fronturile ca să-și păstreze dominația mediatică în Moldova.După ce ministrul rus de Externe, a numit ”mișcare neprietenoasă” intenția Chișinăului de a umbla la Codul audiovizulului,au început să se agite și politicienii proruși.

Parlamentul R. Moldova a aprobat, la 7 iulie, în prima lectură două proiecte de amendamente la Codul audiovizualului. Unul dintre proiecte permite difuzarea programelor informative și emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale UE, SUA, precum și statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, scrie Report.md.

Rusia nu se regăsește printre aceste țări.

Prin acest proiect, dacă va fi votat în a doua lectură, radiodifuzorii din Republica Moldova ar putea fi obligați să retransmită doar emisiuni de știri și talk-show-uri produse în UE sau alte state care au semnat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, ceea ce exclude emisiunile în limba rusă.

De asemenea, conținutul autohton ar trebui să fie în proporție de 80% în limba română.

Mai exact, prin interdicția de a retransmite emisiuni TV și de radio produse în țările care nu au aderat la Convenția pentru televiziunea transfrontalieră, autoritățile sunt suspectate că limitează libertatea de expresie.

Iar prin obligarea radiodifuzorilor de a produce cel puțin 8 ore de emisie locală, o parte dintre care să fie în prime-time, se întrevede intenția de a provoca falimentul celor care nu-și vor permite să producă emisiuni autohtone.

La 1 iulie, un proiect nou al Codului audiovizualului a trecut de prima lectură a Parlamentului.

Documentul interzice propaganda politică difuzată de către posturile TV din alte state și presupune o nouă structură a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar și o taxă de abonament pentru telespectatorii postului public de televiziune. De asemenea, proiectul limitează numărul de licențe pe care le poate deține un proprietar media.

În timp ce un nou cod al audiovizualului așteaptă să fie votat, democrații insistă să modifice urgent legea veche.

Proiectul promovat de Partidul Democrat, suspectat că ar urmări instituirea monopolului pe piața de televiziune, a fost supus joi unor dezbateri publice.

Deși societatea civilă critică amendamentele, autorii acestora susțin că adoptarea lor ar fi un angajament față de Uniunea Europeană. Între timp, și reprezentanta OSCE pentru libertatea presei a atenționat președintele Parlamentului că limitarea discursului prin restricții legislative ar putea fi contraproductivă.

Pe de altă parte, bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, amenință cu ”un răspuns adecvat” dacă se va recurge la restricții față de programele televizate de limbă rusă. Ea a spus că indiferent de decizia Chișinăului, în Găgăuzia, toate canalele rusești vor fi păstrate în toate rețelele de cablu. 

Citiți materialul integral pe Report.md.