Frământările continuă la Chișinău între guvernarea de facto și guvernarea de jure. Puterea nu a fost transferată încă de fostul guvern, controlat de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc, cabinetului condus de Maia Sandu.

UPDATE

18:10 După ședința noului Guvern, Dodon a venit la Parlament și a făcut declarații de presă. El a denunțat presiuni fără precedent asupra familiei sale și i-a cerut public liderului PDM, Vlad Plahotniuc, să nu-i atingă familia. Potrivit lui, PDM are câteva modalități de a-l înlătura de la putere, inclusiv prin „șantaj asupra familiei” sau chiar „lichidarea sa fizică”. „Eu știu cu cine am de-a face! Niciodată nu o să-i iert (lui Plahotniuc) lacrimile de aseară ale soției”, a menționat Dodon, relatează Report.md.

Scenariile lui Dodon

Potrivit lui Igor Dodon, Plahotniuc are câteva scenarii pentru „a scăpa” de el, pentru ca Pavel Filip să semneze orice din poziția de președinte interimar: arestarea sa; șantajul asupra familiei - „arestarea familiei și a copiilor mei, pentru a mă soma să demisionez”; lichidarea fizică. „Speranța lor este că îmi voi lua familia și voi fugi din țară. Îi avertizez că nu va fi niciun fel de cedare și nu voi scrie cerere, indiferent de toată murdăria și șantajul care va fi pe parcursul următoarelor ore, zile. Nu atingeți familia, domnule Plahotniuc!”, a spus Dodon.

În opinia sa, sunt trei scenarii după care poate evolua situația în Republica Moldova. Primul, considerat „cel mai bun” de către Dodon, este „începutul activității legale în toate instituțiile de stat și transmiterea pașnică a puterii de la cei care încearcă să o mai controleze către noul Guvern condus de Maia Sandu”. „Probabilitatea acestui scenariu este mare și depinde de partenerii externi”, a spus Igor Dodon.

Al doilea scenariu ar fi „cel al uzurpatorilor din PDM”. Nu va fi luat în considerare ceea ce se întâmplă în Parlament și se va insista pe alegerile anticipate la 6 septembrie. „Acest scenariu nu are izbândă”, crede Dodon.

 Al treilea scenariu ține de destabilizarea situației în Republica Moldova, „inclusiv cu prețul vărsării de sânge și, din informațiile de care dispun, reiese că Plahotniuc merge anume pe acest scenariu”, a menționat președintele Igor Dodon. (Detalii, pe Report.md)

17:45 PDM a anunțat că inițiază o campanie de strângere de semnături pentru demiterea lui Igor Dodon, pe motiv de "trădare de patrie, finanțare ilegală din exterior a Partidului Socialiștilor (PSRM) și de uzurpare a puterii în stat", informează Radio Chișinău.

17:25 MAE de la București pledează pentru alegeri anticipate. Ministrul Teodor Meleșcanu i-a cerut ambasadorului Daniel Ioniță să aibă o întâlnire cu Vlad Plahotniuc, întrucât e nevoie să fie cunoscută și părerea PDM privind situația din R. Moldova.

17:00 Așa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol a reacționat la evenimentele recente de la Chișinău, îndemând la calm și reținere.

15:45 Andrei Năstase, ministrul de Interne desemnat în Guvernul Sandu, cheamă  conducătorii forțelor de ordine la discuții.

"Ordon conducătorilor de poliție să se prezinte în incinta Parlamentului să se discute revenirea la legalitate și normalitate”, a declarat Năstase în cadrul unui briefing de presă.

14:51 Lideri ai PDM s-au întâlnit cu diplomați acreditați la Chișinău, susține Andrian Candu.

Deciziile Curții Constituționale se respectă și nu pot fi anulate, spune el.



14:48 Din comisia specială vor face parte nouă deputați: trei de la PSRM, trei de la Blocul ACUM și trei revin opoziției. Zinaida Greceanîi a precizat că opoziția ar putea să nu numească pe nimeni. 

14:24 "Cea mai săracă țară a Europei riscă să devină, văzută dinspre Uniunea Europeană, „Venezuela de peste Prut”, adicăun stat lipsit de credibilitate (ca să nu spunem chiar eșuat), captiv față de Rusia, cu doi președinți, doi premieri și două guverne care se luptă pentru putere, cu oameni în stradă și sub amenințarea unei căderi economice grave, dar, culmea, sub oblăduirea Marilor Puteri aflate, iată, în consens (Rusia a convins SUA și UE să accepte „soluția imorală” a unei coaliții de partide care se vor dovedi curând incompatibile ca valori și principii)", scrie Valentin Naumescu, într-o analiză pe Contributors.ro.

Pe ordinea de zi se află propunerea ACUM privind înființarea unei comisii speciale care să investigheze fraudarea sistemului bancar.


13:55 Agenția de stat MOLDPRES anunță că decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a semnat de președintele interimar al Republicii Moldova, Pavel Filip, semnat la 9 iunie a fost publicat luni, 10 iunie, în Monitorul Oficial, scrie Agora.md. Cei 61 de deputați ai fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA au anunțat că se întrunesc în ședință plenară la ora 14:00.

13:15 Igor Dodon a scris pe Facebook că va invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuție cu privire la situația actuală din țară.


12:48 Premierul Maia Sandu a declarat că toate persoanele care au fost demise luni din funcție trebuie să plece.

„Cei care au fost demiși trebuie să plece din funcții. Dacă nu se vor conforma, vor răspunde în fața legii.  Am făcut un apel și îl reiterez: în special forțele de ordine să nu îndeplinească ordinele ilegale ale celor care au uzurpat puterea. Guvernul este legitim, recunoscut de UE și de partenerii internaționali”, a spus Sandu. 

În prima ședință de guvern au fost demiși mai mulți oficiali. Astfel, a fost demis șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, în locul lui fiind numit fostul magistrat Gheorghe Bălan. De asemenea, a fost demisă șefa Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Tamara Andrușca, apropiată de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

La ședință au participat 7 din cei 12 miniștri ai Cabinetului. Sandu a precizat că cei trei miniștri din Diaspora vor ajunge luni la Chișinău.

12:23 Ministerul Apărării a făcut public un comunicat prin care anunță că Armata Națională nu se implică în criza care a apărut și va ramâne în afara jocurilor politice.

"Conform Art.108 (1) din Constituția Republicii Moldova, Forțele Armate sunt subordonate exclusiv vointei poporului, pentru garantarea suveranității, a independenței și unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale. În acelasi timp, conform Legii nr.345 cu privire la apărarea națională, conducerea sistemului național de apărare este un atribut exclusiv și inalienabil al autorităților constituționale ale statului. Atât timp cât nu există certitudine clară în situatia politica din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale. Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice. Pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situații speciale, accesul în toate unitățile militare și instituțiile Ministerului Apărării sunt interzise pentru oricine în afara personalului instituției, pe termen limitat, în funcție de evoluția situației", se arată în comunicat Ministerului Apărării.


12:01 Într-un comunicat oficial, MAE de la Kiev menționează că Ucraina este interesată ca Republica Moldova să fie un stat stabil, democratic și european.

"Invităm forțele politice din Moldova să acționeze în cadru legal, să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic, pentru a evita o luptă pentru putere. Important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea unor interferențe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”, se arată în comunicatul citat.

"Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina și un vecin cu care împărtășim interese comune și un viitor european comun”, mai menționează Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

11:50 Canada a luat act cu "rezerve și îngrijorare" de decizia Curții Constituționale privind invalidarea noului guvern și suspendarea președintelui, se arată într-un comunicat al Ambasadei Canadei în România și Republica Moldova.

Misiunea diplomatică încurajează toate partidele politice și instituțiile din R. Moldova să se angajeze într-un dialog pentru a ieși din "actualul impas". 

11:10 "Politica externă a României din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut. Daca "organizarea” votului din diaspora nu a fost, in evaluarea doamnei Prim Ministru, un motiv suficient sa fie demis, iata ca domnul Melescanu aduce in aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunica cineva la Externe ca reactia Romaniei este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde Romania are toata legitimitatea sa fie un jucator important. Apelul la calm in Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: vointa Parlamentului trebuie respectata iar guvernul pe care Maia Sandu il conduce trebuie recunoscut! De către Guvernul României”, a scris duminică, pe Facebook, Dan Barna. 

11:00 "Azi nu putem discuta de unire, azi discutăm despre prăbușirea unui stat, care e și în Acord de Asociere cu UE. S-au desfășurat alegeri. Au stat trei luni în tot felul de negocieri. Cea mai dificilă și constantă negociere a fost între socialiști și Partidul Democrat, iar pe ultima sută de memtri socialiștii au acceptat alianța cu ACUM a Maiei Sandu, care nu e unionistă, ci pro-europeană. Sunt trei blocuri acum. Socialiștii, Partidul Democrat...și partidul Maiei Sandu care e pro-europeană. Este nevoie pentru a se face guvern ca două dintre aceste blocuri aproximativ egale să facă o alianță. Până la urmă s-a stabilit să se facă alianța între socialiști și pro-europeni", a declarat duminică, la România TV, fostul președinte Traian Băsescu.

10:53 Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anunțat că va cere urgent opinia Comisiei de la Veneția cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, relatează Mediafax.

"Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt dificil de înțeles și par arbitrare în raport cu textul Constituției și a standardelor legilor internaționale. Într-un stat democrat, toată lumea trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se menționează în comunicat.

*** 

"Statele Unite invită toate partidele din R. Moldova să manifeste reținere și să convină la un acord comun asupra unui viitor parcurs politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, se menționează în declarația emisă de Morgan Ortagur, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, relatează Report.md.

Și NATO a făcut apel la toate forțele politice din Republica Moldova "să dea dovadă de calm și reținere și să-și rezolve divergențele prin dialog, în spiritul respectului deplin al statului de drept”.

"NATO își reafirmă sprijinul permanent pentru Republica Moldova în procesul de reformare a apărării și a instituțiilor de securitate. NATO și Republica Moldova sunt parteneri de peste 25 de ani. Rămânem angajați față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se arată în declarația NATO.

Luni, de la ora 12:00, la Chișinău urmează să aibă loc prima ședință a Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Duminică, premierul a anunțat că vor fi examinate mai multe demisii ale șefilor de instituții. 

Ședința va avea loc în clădirea Parlamentului.