Chișinăul a anunțat că a îndeplinit toate condițiile pentru a pune în aplicare Pachetul Energetic III al Comunității Energetice Europene. Experții susțin, însă, că au fost implementate doar câteva acțiuni cosmetice.Consumatorii nu vor simți efectele.

Încă în anul 2015, a fost elaborată și adoptată o nouă Lege cu privire la energia electrică, document ce prevede transpunerea în legislația energetică națională a mai multor directive și regulamente europene.

Președintele "Expert Forum" de la București, Sorin Ioniță, consideră că autoritățile de la Chișinău au mișcat doar un deget, adoptând niște legi și raportând partenerilor de dezvoltare anumite acțiuni.

Greul lucrului va începe, însă, odată cu punerea în aplicare a acestor legi.

"Acest «Pachet energetic III» înseamnă mai multă competitivitate și mai multă transparență.  Guvernul de la Chișinău a lucrat puțin la instituții – a trecut niște legi prin Parlament. Aceasta înseamnă ceva mai mult decât nimic. Adică, s-a făcut ceva, dar nu suficient. Guvernul v-a veni și va spune: «Gata, am făcut…!». Problema nu e să treci niște legi, ci să le aplici. Haideți să vedem cum a fost făcută licitația pentru achiziționarea energiei electrice în această iarnă…", a îndemnat Ioniță.

Potrivit expertului asociat "Expert Grup", Dionis Cenușă, Moldova și-a asumat "Pachetul energetic III" inclusiv prin Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. Acesta ar putea crește concurența pe piața energetică, ceea ce ar va conduce la diminuarea prețului la energie pentru consumatorii finali.

Moldova, ostatica schemelor dubioase

Republica Moldova nu se poate alinia la standardele Comunității Energetice Europene deoarece depinde de un singur furnizor de produse energetice – concernul rus Gazprom. La capitolul import de energie electrică, Guvernul de la Chișinău se pare că a picat testul de implementare a "Pachetului Energetic III".

Moldova importă energie electrică de la Centrala Electrică Cuciurgan (controlată de Rusia și regimul separatist de la Tiraspol), dar nu direct, ci prin intermediul companiei "Energocapital" - o companie off-shore a cărei proprietari nu sunt cunoscuți, dar se presupune că deservește grupări dubioase de pe ambele maluri ale Nistrului.

Experții spun că problema nu este în furnizor, ci în modul cum a fost organizată licitația: "S-a făcut un simulacru de licitație. Nu a fost o procedură transparentă. Sunt lucruri pe care putem pune degetul. De exemplu, «dezoffshorizarea» sectorului energetic. În România, există o lege care nu permite companiilor offshore să participe la astfel de licitații. În Moldova, a venit o companie, a cărei proprietari nu sunt cunoscuți, și au luat licitația. Este foarte interesant cum va fi organizată cealaltă licitație, de la începutul lui 2017… Va fi ea transparentă, cu observatori internaționali?", s-a întrebat Sorin Ioniță.

Expertul în probleme energetice, Sergiu Tofilat, afirma anterior că în spatele companiei "Energocapital" ar sta persoane sus-puse de la Chișinău și de la Tiraspol, arătând către fostul lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, și oligarhul-șef de la Chișinău, Vlad Plahotniuc.

La începutul acestei toamne, o comisie de anchetă a pretinsului soviet suprem de la Tiraspol a descoperit că doar în 2015 compania "Energocapital" a transferat în zone offshore, prin intermediul unei bănci din Republica Moldova (controlate de Plahotniuc) peste 19 milioane de dolari.

Piața gazelor naturale depinde în proporție de peste 90% de "Gazprom", gigantul energetic rus care se opune aplicării Pachetului Energetic III.

Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, declara la Chișinău încă în 2012 că "Pachetele Energetice II și III" ale UE pot dăuna Republicii Moldova". 

Citiți continuarea pe Report.md.