Omul de afaceri a fost condamnat joi la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani și fraudă în legătură de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. Platon contestă verdictul și susține că ”este circul lui Plahotniuc”.

Verdictul în cazul Platon a fost pronunțat în condițiile în care avocații au declarat de mai multe ori că procurorii nu au prezentat probe care ar demonstra vinovăția clientului lor, cerând reluarea anchetării acestui caz, relatează Jurnal de Chișinău.

Aceștia au precizat că vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: ”Ne vom adresa la CEDO. Platon nu este vinovat. Clientul nostru nu a avut ultimul cuvânt, a fost privat de toate drepturile. Nu i s-a respectat niciun drept. Motivul prin care a fost înlăturat din instanță rămâne sub semnul întrebării”.

”Domnul Platon era gata pentru această condamnare. Vom contesta această sentință. Veaceslav Platon va prezenta documente noi, care confirmă cine este cel mai principal în această țară. În timpul apropiat veți afla și alte circumstanțe”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Conform sentinței, Platon nu va putea ocupa funcții timp de cinci ani în sectorul bancar și urmează să fie deținut în penitenciar de tip închis. Totodată, i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de mii de lei, printre care două apartamente și acțiuni de la compania ASITO.

Veaceslav Platon a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.

În tot acest timp, Platon a respins învinuirile care i se aduc, iar la ședințele de judecată la care a participat a declarat că banii ar fi fost furați de Vladimir Plahotniuc, care nu a reacționat la acuzații. Apărarea a insistat ca oligarhul Plahotniuc să fie adus ca martor în fața instanței, solicitare care a fost respinsă de judecători, deși, în cadrul ședințelor de judecată, Platon a făcut mai multe dezvăluiri despre Plahotniuc.

Într-o înregistrare audio făcută la una dintre ședințele de judecată, Platon a povestestit că Plahotniuc a scos ilegal 80 de milioane de dolari din Victoriabank și că el a dezvăluit toată schema procurorilor, fără ca aceștia să ia vreo măsură.

”Acești bani, pe care Plahotniuc îi obținea printr-un credit ilegal, reveneau în aceeași zi în Moldova. Acești bani au plecat oficial la Plahotniuc, în compania sa OTIV Prime. Plahotniuc este fondator cu 100% al OTIV Prime, el nu a ascuns asta, a confirmat și prin declarații de venit. A primit 80 milioane de dolari. El este beneficiarul acestor bani. Eu am făcut aceste declarații, am rugat să fie audiat Iaralov, care a gestionat această tranzacție, să fie audiat Candu, audiați Politova și Cornel Ghimpu – toți care au participat la această tranzacție. Procuratura a refuzat să verifice această informație. Adică, procuratura nu vrea să vadă unde în mod practic au plecat acești bani, cine este beneficiarul acestor bani. Procuratura nu face acest lucru pentru că atunci va trebui să recunoască că nu Platon este implicat în scoaterea acestor bani”, a declarat Platon în instanță.

Mai mult, Platon a declarat că Plahotniuc i-a deposedat de acțiunile de la Victoriabank, prin atac raider, pe oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa, iar ulterior le-a vândut. Platon susține că a dat depoziții procurorilor și despre acest caz, fără însă a fi luate măsuri.

Omul de afaceri l-a mai acuzat pe Plahotniuc că stă în spatele ”jafului miliardului” din sistemul bancar și că l-a folosit pe Ilan Shor în acest caz.​

Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev pe 25 iulie 2016 și extrădat în Republica Moldova pe 29 august, fiind transportat pe aeroportul din Chișinău cu un avion charter de lux.

Felul în care a fost extrădat Platon a fost urmat de mai multe declarații și controverse, mai ales în situația în care Procuratura din Ucraina s-a ferit să dea un răspuns privind instituția responsabilă de extrădarea lui Platon, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în custodia căruia s-a aflat Platon înainte să fie extrădat în Moldova, le-a declarat avocaților omului de afaceri că nu are nicio legătură cu extrădarea lui.

Mai mult, Curtea de Apel de la Kiev a decis ulterior, pe 5 decembrie 2016, că extrădarea controversatului om de afaceri a fost ilegală. Mai târziu, primarul de Bălți, Renato Usatîi, declara că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi plătit circa 15 milioane de dolari pentru extrădarea lui Platon. Potrivit lui Usatîi, extrădarea a avut loc în urma unei înțelegeri dintre Plahotniuc cu oficialii de la Kiev, printre care și partenerul său de afaceri, președintele Petro Poroșenko.