Ambasadorul Belarus în Slovacia demisionează și se alătură protestatarilor care cer demisia lui Aleksandr Lukașenko. Alți patru diplomați au anunțat că-și părăsesc posturile.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit din nou la telefon cu omologul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, relatează agenția națională de presă Belta. Putin l-a informat pe Lukașenko că a discutat cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez Emmanuel Macron, care i-au cerut să încurajeze "calmul și dialogul" în Belarus. Liderul de la Kremlin a lansat avertismente privind orice influențe străine în fosta republică sovietică. 

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, a declarat că Merkel i-a transmis lui Putin că Guvernul de la Minsk trebuie să evite violența față de demonstranții pașnici, să elibereze imediat deținuții politici și să înceapă un dialog național cu opoziția.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului pe probleme de politică externă Jürgen Hardt  a declarat pentru Deutsche Welle că Germania poate îndeplini rolul de mediator în criza din Belarus, dacă i se cere acest lucru. 

Jürgen Hardt a mai spus că ar prefera ca UE să joace rolul de mediator. 

Înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European de mâine, președintele Charles Michel a vorbit și el cu Vladimir Putin despre situația din Belarus, precizând că doar un dialog pașnic poate duce la rezolvarea crizei. 

Întrebat de criza din Belarus, președintele american Donald Trump a declarat că va discuta ”la momentul potrivit” cu Rusia. El a descris protestele din Belarus drept ”pașnice” și a apreciat că ”nu pare să fie prea multă democrație” în această țară.  

În timp ce Lukașenko a a trimis unități militare la granița de vest, acuzând o tentativă de preluare a puterii, locuitorii din capitală și din alte orașe sunt în zecea zi de proteste. 

Mai multe persoane s-au adunat marți în fața Centrului de detenție din Minsk unde se află încarcerat soțul Svetlanei Tihanovskaia, candidata opoziției la recentele alegeri prezidențiale, fugită în Lituania. Oamenii i-au urat ”La Mulți Ani” lui Serghei Tihanovski, care a împlinit marți 42 de ani. El este încarcerat din 29 mai.

Svetlana Tihanovskaia (37 de ani) a denunțat, într-o înregistrare video pe YouTube, acuzațiile împotriva soțului ei ca fiind fabricate: ”Toate aceste nedreptăți flagrante și arbitrarul ne arată cum funcționează acest sistem putred, în care o persoană controlează totul”.

Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșchenia, demisionează și-și anunță sprijinul pentru demonstranții anti-Lukașenko, potrivit site-ului independent Tut.by. Alți patru diplomați și-au anunțat demisia și au înregistrat un mesaj video de susținere a protestelor.