Șeful Partidului Democrat din R. Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc, a anunțat marți remanierea Guvernului.

Din cei 13 membri ai Cabinetului Filip vor rămâne doar patru: ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și ministrul Apărării, Eugen Sturza, plus premierul.

După ședința Biroului politic al PDM, liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a anunțat numele a șapte nominalizați pentru a face parte din Guvern:

  • Iurie Leancă - vicepremier pentru integrare europeană (candidat din partea PPEM, partener de coaliție al PDM)
  • Cristina Lesnic - vicepremier pentru reintegrarea țării
  • Chiril Gaburici- ministru al Economiei și Infrastructurii (fost prim-ministru)
  • Svetlana Cebotari - ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Liviu Volconovici - ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (rectorul Universității Agrare)
  • Tudor Ulianovschi - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
  • Alexandru Tănase - ministru al Justiției.

Potrivit lui Plahotniuc, aceste modificări vor transforma Executivul într-unul tehnocrat, scrie Realitatea.md.

"Pe fundalul creșterii încrederii în Guvern din partea cetățenilor e momentul să luăm unele decizii care să aducă mult mai multe rezultate pentru cetățeni în anii ce urmează. Unii pot să se întrebe de ce facem schimbări când guvernul e în creștere. Simplu: pentru că vrem mai mult și știm că se poate mai mult. Când am decis să facem reforma guvernului, am anunțat că vor urma schimbări, iar miniștrii care s-au antrenat în asigurarea acestui interimat au fost conștienți de acest lucru. Această perioadă de tranziție s-a încheiat, trecem la dinamizare. Am început cu secretarii de stat selectați din mediul profesional. Acum facem același lucru cu miniștrii. Remanierea pe care o anunțăm vizează mai mult de jumătate din portofoliile ministeriale. Vom avea șapte membri noi din cei 13. Am optat pentru caracterul tehnocrat. Am întărit prezența doamnelor în guvern și am ajuns deja la patru doamne”, a explicat Plahotniuc.

Și premierul Pavel Filip a dat explicații privind remanierea.

"Dar este firesc că schimbările se fac atunci când ești în creștere pentru a obține rezultate și mai bune. Este un proces firesc pentru că există acel lanț logic: am pornit cu o reformă fundamentală pentru R. Moldova, după care am integrat-o, apoi a fost numirea secretarilor de stat, fiind selectați cei mai buni. Tot acest proces îl încadrăm într-o noțiune care se numește depolitizarea adevărată a Guvernului – secretari dedicați, profesioniști. În ultimă etapă, practic toți miniștrii sunt în afara formațiunilor politice”, a început Filip.

Filip a menționat că echipa sa se va putea concentra asupra reformelor în anul 2018, care va unul electoral: ”Guvernul are de realizat o agenda de reforme foarte ambițioasă. Aceste remanieri va da posibilitate Guvernului să-și continue activitatea instituțională, fără a fi implicat în proces electoral”.  

 Dodon nu acceptă propunerile

Președintele Igor Dodon a scris pe Facebook că va semna demisia actualilor miniștri, dar nu va accepta noile candidaturi.

"În opinia mea, majoritatea parlamentară comite o eroare serioasă prin această așa-numită reformă de cadre. Este evident că Guvernul devine mai politizat acum. Totul e cusut cu ață albă, algoritmul e vizibil. Iar revolta cetățenilor va spori. Am încredere că cetățenii înțeleg subtilitățile acestei mișcări politice și îi vor da o apreciere negativă pe potrivă, atît acum, cît mai ales la următoarele alegeri parlamentare", a afirmat Dodon.