Statul român a semnat o înțelegere cu guvernul moldovean privind un împrumut de 150 de milioane de euro încă din octombrie 2015, dar acordarea acestuia a fost amânată de crizele politice de la Chișinău.

România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranșă de 60 de milioane de euro din creditul de 150 de milioane de euro, dar numai după ce Chișinăul va avea încheiat un acord la nivel tehnic cu FMI, a declarat miercuri noului ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Ambasadorul român s-a declarat optimist în ceea ce privește capacitatea autorităților de la Chișinău de a negocia un nou acord de finanțare cu FMI, în așa fel încât să fie îndeplinite toate condițiile ca prima tranșă a împrumutului românesc în valoare de 60 de milioane de euro să fie livrată cât mai curând, transmite Agerpres.

„Noi suntem pregătiți să livrăm prima tranșă a acestui credit de împrumut atunci când vor fi îndeplinite integral toate măsurile care au fost promise și care sunt foarte bine cunoscute la nivelul autorităților din Republica Moldova. În prezent, un singur element este esențial, existența unui acord la nivel tehnic cu FMI, dar răspunsul la această întrebare revine, totuși, autorităților de la Chișinău”, a afirmat Daniel Ioniță.

De asemenea, ambasadorul României a subliniat că Bucureștiul rămâne cel mai solid și mai onest partener al Chișinăului în parcursul său european, Republica Moldova reprezentând o prioritate strategică în acțiunea externă a statului român.

În ceea ce privește chestiunea transnistreană, diplomatul a menționat că orice soluție a acestei probleme trebuie găsită ținându-se cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul actualului format de negocieri.

„România urmărește îndeaproape reglementarea conflictului transnistrean, favorizând în mod clar o soluție politică negociată care să se bazeze pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, o soluție care trebuie să fie negociată în formatul existent 5+2. România poate contribui la succesul acestui format de negociere în mai multe feluri”, a spus Daniel Ioniță, indicând că, pe de o parte, ca stat membru al Uniunii Europene, Bucureștiul poate să-și folosească influența în cadrul UE, iar, pe de altă parte, în cadrul organizațiilor internaționale la care România este parte.

Daniel Ioniță îi succede lui Marius Lazurca, care și-a încheiat mandatul de ambasador al României la Chișinău luna trecută, după șase ani de activitate în Republica Moldova.