Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse (SVR) a acuzat marți SUA că vor să instige la o revoluție în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc aici pe 1 noiembrie.

"SUA continuă să se amestece fără nicio reținere în treburile interne ale unei țări prietene a Moscovei (...). Astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluționar pentru Republica Moldova în noiembrie", a declarat, potrivit unui comunicat, șeful SVR, Serghei Narâșkin, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie, principalii favoriți fiind președintele în exercițiu, Igor Dodon, considerat prorus, și fosta șefă a guvernului, Maia Sandu, considerată proeuropeană.

Narâșkin acuză Departamentul de Stat american că încurajează opoziția împotriva lui Dodon să organizeze "acțiuni de protest în masă" după alegeri, în timp ce ambasadorul american s-ar face vinovat că le-a cerut forțelor de securitate să nu intervină în caz de manifestații.

În comunicatul său, SVR subliniază de asemenea că SUA au încercat deja anul acesta "să influențeze în mod grosolan situația postelectorală în Belarus și în Kârgâzstan".