Maia Sandu consideră că, prin susținerea mutării politice de la Chișinău privind trecerea la sistemul electoral mixt, premierul Mihai Tudose încurajează adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-ruse la următoarele alegeri.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și fosta candidată la președinție, Maia Sandu, își arată, într-o postare pe Facebook, dezamăgirea cu privirea la faptul că premierul Mihai Tudose "a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova".

"Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. O lege criticată de instituțiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eșuat în România, Georgia și Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova", a scris Maia Sandu.

Tocmai de aceea, am aprecia ca pe viitor reprezentanții guvernului României să fie mai atenți la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformați de forțe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanții actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Cu toate acestea, fosta candidată la președinția Republicii Moldova, a ținut să precizeze că "a salutat mereu sprijinul frățesc și dezinteresat al României acordat cetățenilor Republicii Moldova" și că sunt "extrem de recunoscători pentru ajutorul acordat de statul român prin cele 96 de autobuze donate școlilor noastre".

"Pentru partidul pe care-l conduc, unul autentic pro-european, România rămâne un model de transformări profunde pe calea democrației, a construcției statului de drept și un model de combatere a corupției", a mai scris Maia Sandu.

Comisia Europeană urmărește îndeaproape

Votul de joi, din Parlamentul Republicii Moldova, în favoarea sistemului electoral mixt, a fost criticat și de Comisia Europeană, într-o declarație comună a Comisarului European pentru politică externă, Federica Mogherini și a Comisarului European pentru Extindere, Johannes Hahn, scrie Report.md.

Oficialii europeni menționează că decizia Parlamentului de la Chișinău este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneția.

"Deși schimbarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană crede cu tărie că orice modificare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să se bazeze pe consens larg între forțele politice și să fie precedată de o consultare reală a societății civile", se arată în declarația citată.

Federica Mogherini și Johannes Hahn susțin că  împărtășesc viziunea Comisiei de la Veneția, precum că schimbările adoptate generează îngrijorări cu privire la democrație, în actualul context politic.

Ei susțin că vor urmări îndeaproape cum vor evolua lucrurile în acest domeniu.

"Uniunea Europeană a accentuat în mod repetat importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și a statului de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere, dar și ca membru al Consiliului Europei", mai scrie Report.md.