Comisia Electorală din Chisinău a sancționat-o pe Maia Sandu, candidata pro-europenilor la președințiale, pentru că a primit mesaje de susținere din Uniunea Europeană. CEC a constatat că oficialii europeni ar fi făcut agitație electorală.

Cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie din Republica Moldova, principalul oponent al guvernării (candidatul comun al PAS, PPDA și PLDM), Maia Sandu, denunță tentative de intimidare din partea autorității electorale și a structurilor de forță, subordonate puterii oligarhice.

Maia Sandu a fost avertizată marți de Comisia Electorală Centrală din cauza unor mesaje de susținere exprimate de mai mulți oficiali europeni între care președintele Consiliului European Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel, liderul PPE Joseph Daul și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

CEC a constatat că oficialii europeni ar fi făcut agitație electorală în favoarea acesteia. Este a doua avertizare aplicată candidatului unic al forțelor anti-oligarhice Maia Sandu.

Anterior, PD s-a plâns la CEC că Maia Sandu nu ar fi arătat toate cheltuielile făcute în această campanie electorală.

După două ore de dezbateri, CEC-ul a decis marți să-i aplice Maiei Sandu sancțiune sub formă de avertisment. În plus, CEC a sesizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru examinarea încălcărilor admise de mass media care a scris despre întâlnirile avute de Maia Sandu în străinătate și a solicitat Ministerului Afacerilor Extere „să elucideze aspectele ce țin de implicarea persoanelor din străinătate în procesul de agitație electorală în favoarea candidatei Maia Sandu”.

Vineri, 21 octombrie, Partidul Popular European a publicat pe site-ul său un comunicat în care își afirmă sprijinul pentru Maia Sandu și cere, încă o dată, candidatului Iurie Leancă „să urmeze exemplul lui Andrei Năstase” (care s-a retras în favoarea Maiei Sandu), prin aceasta confirmându-și poziția, conform căreia doar un candidat comun al partidelor pro-europene ar avea șanse să îl învingă pe socialistul pro-rus Igor Dodon.

Solicitarea partenerilor europeni nu a avut un răspuns favorabil din partea lui Iurie Leancă, președintele PPE Moldova.

Tot pe 21 octombrie, candidata independentă Maia Laguta a depus o sesizare la CEC în care susținea că lidera PAS ar fi încălcat legislația electorală, deoarece europarlamentarul Siegfried Mureșan a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook în care apare alături de Maia Sandu pe fundalul unui baner cu simbolica și inscripția Partidului Poplar European (PPE).

Citiți mai multe detalii despre ce se întâmplă în ultimele zile de campanie din Republica Moldova în articolul scris de colegul nostru de la Report.md, Vitalie Călugăreanu.