Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 09.00, după procesarea a 98,04% sau 2.099 din procesele verbale pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor obține 31,35% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM - cu 26,17%.

UPDATE

”Conform evaluării preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral”, precizează MAE, subliniind că este foarte important ca în perioada următoare etapele subsecvente procesului electoral să se desfășoare ”responsabil, cu respectarea standardelor și principiilor democratice necesare asigurării stabilității și menținerii perspectivei europene a Republicii Moldova”.

”Considerăm că doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor R. Moldova”, se arată în comunicat.

+++

"Aceste alegeri au fost furate ca niciodată, iar rezultatele nu reflectă voința oamenilor. Noi, blocul ACUM, nu recunoaștem alegerile drept libere și corecte", a afirmat copreședinta blocului electoral ACUM, Maia Sandu, cerând observatorilor străini să nu recunoască rezultatul scrutinului de duminică.

Președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Vlad Plahotniuc, în schimb, a declarat că formațiunea e pregătit pentru negocieri în vederea formării unei majorități parlamentare.

"Este important să lăsăm în urmă supărările din trecut și să privim în față spre nevoile și aspirațiile oamenilor. Acum, o spun cu toată fermitatea, Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile cu partidele și cu independenții care trec în Parlament, pentru a le oferi cetățenilor o majoritate parlamentară și un guvern funcțional, astfel încât să putem începe împreună îndeplinirea angajamentelor asumate față de cetățeni", a susținut Plahotniuc.

+++

Pentru Partidul Democrat și-au dat votul 24,01% alegători, iar pentru Partidul Politic Șor – 8,44%, relatează Radio Chișinău.

Scorul electoral al celorlalți 11 concurenți electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%: Partidul Comuniștilor - 3,78%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, Partidul Liberal - 1,24%. Celelalte formațiuni au acumulat sub 1%.


Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, o combinație între sistemul reprezentării proporționale și cel majoritar.

Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

Prezența la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscriși pe liste, adică aproape 1,5 milioane de votanți.

Cum s-au împărțit voturile în diaspora

După procesarea a 80,72% din procesele-verbale, în circumscripția uninominală pentru diaspora, cele mai multe voturi le-a acumulat copreședinta Blocului electoral ACUM, Maia Sandu – 79,82%. Aceasta este urmată de candidatul Partidului Socialiștilor, Vadim Rotari, cu 4,03% voturi și de candidata Partidului Democrat, Olga Coptu – 3,76%, informează IPN.