Mai mult de jumătate dintre cei chestionați în cadrul unui Sondaj Avangarde, citat de News.ro, consideră că România nu ar trebui să se unească cu R. Moldova, 40% au o părere bună despre Maia Sandu.

Același sondaj arată că 75% nu cred că e o idee bună ca Maia Sandu să candideze la Președinție în România.

Mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionați au o percepție neutră față de Republica Moldova, în timp ce 31% au o percepție mai degrabă pozitivă, iar 9%, mai degrabă negativă.

La întrebarea ”Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, 54% au răspuns negativ, 33% au răspuns pozitiv, iar 13% nu au putut aprecia sau nu au răspuns.

În cazul unui referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre respondenți ar vota împotriva unirii, 31% ar vota în favoarea acesteia, 13% sunt nehotărâți, iar 6% nu au răspuns.

Procentul celor care cred că R. Moldova nu ar trebui acceptată de urgență în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce  29% nu pot aprecia sau nu răspund.

În cea ce privește admiterea de urgență a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.

În eventualitatea unei invazii imilitare a Rusiei în Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (56%), consideră că România nu ar trebui să ajute cu trupe statul vecin, 29% consideră că acest tip de autor trebuie acordat, iar 15% nu pot aprecia sau nu răspund. Procentele se modifică în ceea ce privește ajutorul cu tehnică militară, 48% dintre respondenți fiind de acord cu această formă de sprijin, în timp ce 35% nu sunt de acord, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.

40% dintre cei chestionați au o părere bună sau foarte bună despre președintele Republicii Moldova Maia Sandu (38% - bună și 2% - foarte bună), iar 21% au o părere proastă sau foarte proastă despre ea (19% - proastă și 2% - foarte proastă). Mai mult de o treime dintre subiecți (36%) nu au o părere sau nu știu cine este

.La întrebarea ”Credeți că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Președinție în România?”, trei sferturi dintre respondenți (76%) au răspuns negativ. Doar 5% au răspuns afirmativ.

Întrebați dacă populația Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionați au răspuns că ”este împărțită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.