Decizie politică neașteptată la Chișinău în ajunul dizolvării Parlamentului. Partidul condus de Maia Sandu a anunțat că va vota un președinte al Parlamentului propus de socialiștii pro-ruși în schimbul unui guvern ACUM.

Decizia a fost luată miercuri seară la ședința Consiliului Politic Național al PAS, scrie report.md.

Formațiunea a explicat că decizia a fost una dificilă, dar singura în măsură să conducă la deblocarea situației politice actuale: „Ne-am asumat o decizie dificilă prin care să putem debloca situația politică și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic. PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de deoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii. Decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul în a pune stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, se arată în explicația PAS.

„Sperăm că această decizie va fi împărtășită de partenerii noștri din blocul ACUM, Platforma DA. Reiterăm că toate deciziile pe care le vom lua vor fi doar în interesul eliberării cetățenilor de teroare și mizerie”, mai menționează Partidul Acțiune și Solidaritate.

PPDA înaintează condiții dure socialiștilor

Consiliul Politic Național al PPDA a condiționat votarea unui exponent socialist în funcția de președinte al Parlamentului. PPDA cere în acest sens înaintarea unui candidat „fără probleme de integritate, neimplicat în scheme de corupție și necertat cu moralitatea”.

PPDA cere adoptarea imediată a „pachetului antioligarhic”, iar președintelui Dodon să semneze public un angajament pentru promulgarea imediata a legilor respective, precum și un angajament  privind desemnarea Maiei Sandu pentru funcția de prim-ministru.

PPDA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de președinte al Parlamentului un candidat PSRM „integru, neimplicat în scheme de corupție și în acte imorale”, doar după realizarea acestor condiții.

Între timp, un grup de personae, care se declară unioniști, protestează în fața sediului PAS, nemulțumiți de decizia partidului de a vota un candidat socialist în funcția de șef al Legislativului. Manifestanții scandează „Jos, trădătorii!”.

Socialiștii, surprinși, apreciază gestul PAS

Socialiștii au salutat decizia PAS și s-au arătat surprinși. Potrivit socialistului Bogdan Țîrdea, la discuțiile ACUM-PSRM care au avut loc cu o zi înainte nu erau semnale că o asemenea decizie va fi luată.

„Trebuie să recunoaștem că PAS a luat o decizie constructivă. Nu putem să nu o salutăm, pentru că, indiferent de rezultatul acestui pas politic și al procesului de negocieri de mai departe, este dovada că există o anumită responsabilitate și dorință de a soluționa măcar cumva situația politică”, a spus Țîrdea la un post TV aservit PSRM.

Socialiștii intenționează să convoace vineri, 7 iunie, Consiliul Republican al partidului pentru a lua o decizie finală (joi au convocat Executivul Politic al PSRM) - fie în legătură cu negocierile cu blocul ACUM, fie cu Partidul Democrat care, de asemenea, i-a făcut PSRM-ului o ofertă.

PSRM și PAS ar avea împreună 49 de mandate din totatul de 101 - insuficient pentru învestirea guvernului și alegerea președintelui Parlamentului. Miza este o decizie favorabilă a celor din PPDA.

Urmare a gestului PAS de miercuri seară, comunitatea de experți din Republica Moldova s-a împărțit în două tabere - unii aprobă disponibilitatea PAS de a coopera cu PSRM, în timp ce alții acuză acest partid de trădare și de încălcarea angajamentului asumat în fața alegătorilor, acela de a nu colabora cu partide oligarhice sau anti-europene. Blocul ACUM îi includea pe socialiști în rândul acestora, într-un angajament semnat înainte de alegeri.

Decizia PAS de a susține candidatul PSRM pentru funcția de președinte al Parlamentului vine la scurt timp după vizita la Chișinău a trei emisari din partea Rusiei, SUA și UE. Surprinzător, în cadrul acelei vizite, emisarul Rusiei, Dmitrii Kozak, a sugerat o coabitare de scurtă durată a socialiștilor cu blocul ACUM, cu scopul demolării sistemului oligarhic creat de liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, cu declanșarea ulterioară a alegerilor anticipate.

La rândul său, Partidul Democrat tace, dar a rezervat Piața Marii Adunări Naționale până duminică, 9 iunie, „pentru întruniri social-politice”, potrivit dispoziției semnate de viceprimarul Nistor Grozavu.

Aprecieri de la Bruxelles

În schimb, Partidul Popular European - formațiunea cu cei mai mulți membri în Parlamentul European - a apreciat decizia PAS și abordarea partenerilor de coaliție. 

„Aș dori să elogiez decizia de azi a Maiei Sandu (PAS) și a lui Andrei Năstase (PPDA) din blocul ACUM de a realiza un parteneriat de guvernare cu PSRM pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul oligarhic al acestuia. Sunt cnștient că aceasta a fost una dintre cele mai dificile decizii din carierele lor politice și din istoria partidelor lor”, a spus Joseph Daul, președintele PPE.

„Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt, într-adevăr, enorme, dar riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă Moldova pe mai departe sunt și mai mari”, a adăugat Daul.

Citiți mai multe detalii pe www.report.md