Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan de relansare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 milioane de euro în granturi, investiții, asistență macrofinanciară și garanții, în următorii trei ani.

Noile fonduri vor promova în următorii trei ani investiții care să sprijine o redresare economică sustenabilă și inclusivă în urma pandemiei de COVID-19, a precizat Comisia.

Planul de relansare are cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și forță de muncă; și stat de drept și reforma justiției.

„Republica Moldova se află la o răscruce. Planul de redresare economică propus de UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre relansare și de a susține o agendă ambițioasă de reformă în interesul cetățenilor săi”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Doar în 2020, Uniunea Europeană a mobilizat peste 127 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față șocului inițial al pandemiei.

„Republica Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale Uniunii Europene. Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova.

„Planul de relansare economică pentru Republica Moldova nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene”, a subliniat europarlamentarul român.