Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și UE vor oferi 75 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea consumului de energie în clădirile publice din Republica Moldova.

Programul lansat de BERD, BEI și Uniunea Europeană este primul proiect național de eficiență energetică implementat în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al BERD. 

BERD și BEI vor sprijini eficiența energetică a clădirilor publice din Moldova prin acordarea de împrumuturi în valoare de 30 milioane de euro fiecare, iar Uniunea Europeană completează investiția cu 15,2 milioane de euro în formă de granturi de pe Platforma de Investiții pentru Vecinătate (NIP) și Fondul fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatului Estic (EPTATF).

Potrivit sursei citate, 2,8 millioane euro din granturile UE vor finanța asistența tehnică pentru sprijinirea implementării proiectului, iar 12,4 milioane euro vor finanța creșterea numărului de renovări pentru eficiență energetică a clădirilor publice.

Circa 60% din consumul final de energie în Republica Moldova ține de sectorul construcțiilor. O mai bună eficiență energetică va fi obținută prin îmbunătățirea izolației clădirilor, instalarea unor sisteme de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei, a precizat BERD.

Acest proiect susține îmbunătățirea eficienței energetice ca una dintre cele cinci inițiative emblematice ale Planului Economic și de Investiții al Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic pentru Republica Moldova. Operațiunea a fost anunțată la Summit-ul Parteneriatului Estic al UE de la Bruxelles.