Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit la București pentru întrevederi cu șeful statului și cu premierul. Cele mai importante teme discutate au fost criza sanitară și susținerea acordată de România pentru parcursul european al Moldovei.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat mesajul ferm de susținere pentru agenda de reforme promovată de Maia Sandu, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și al relațiilor privilegiate dintre cele două state, a comunicat Palatul Cotroceni după întrunirea celor doi șefi de stat.

„Totodată, Președintele României a transmis că țara noastră va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova și a subliniat că România rămâne principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova, evidențiind în acest sens sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Iohannis și Maia Sandu au decis aprofundarea cooperării în proiectele bilaterale de importanță strategică, cu accent pe cele din domeniile energiei, transporturilor, precum și al educației sau sănătății. „Obiectivul principal al acestei cooperări rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova și conectării sale ireversibile la spațiul european”, a transmis Palatul Cotroceni.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că a discutat cu Maia Sandu despre derularea campaniei de vaccinare, „cea mai sigură cale pentru a depăși cu bine criza sanitară și a reveni la o viață normală”. 

„Am sprijinit sistemul medical și cetățenii Republicii Moldova prin donația de vaccinuri și echipamente sanitare și vom continua să oferim ajutor. Am discutat cu doamna președinte Maia Sandu despre condițiile în care cetățenii români din Republica Moldova să aibă posibilitatea să se imunizeze împotriva COVID-19 în centre de vaccinare din România, indiferent dacă dețin sau nu domiciliu în țară”, a spus Cîțu, care a subliniat, la rândul său, că România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei.