Chiar dacă omenirea nu a depășit total criza sanitară, o parte a atenției publice s-a îndreptat către posibilitatea reluărilor principalelor competiții sportive, dar este evident că modalitățile și desfășurarea acestora vor fi total diferite.

Pe parcursul ultimelor două luni, au fost găsite soluții virtuale prin care disciplinele sportive să rămână aproape de pasionați, referindu-ne aici și la fotbal ori tenis.

Concomitent, evoluția pandemiei de coronavirus a fost monitorizată permanent, în speranța unei ameliorări care să facă loc reluării activităților profesioniste.

Lumea fotbalului a fost afectată din plin de efectele extinderii COVID-19 pe mapamond. Pe bătrânul continent, evenimentele au luat amploare de la începutul lunii martie, atunci când majoritatea competițiilor (interne și internaționale) au fost suspendate. În ciuda faptului că s-a încercat disputarea partidelor fără spectatori, întreruperea cupelor europene (Champions League și Europa League) a reprezentat un semnal puternic, în ideea că meciurile nu mai puteau continua normal.

Treptat, măsura de stopare a activităților fotbalistice a ajuns (ceva mai târziu) și în țări precum Rusia și Turcia. În schimb, Belarus a reprezentat singura națiune care a continuat să-și desfășoare competițiile în mod obișnuit, cel puțin la nivel masculin

Situația actuală a sportului rege este departe de a fi una uniformă pe teritoriul Europei. Incertitudinea și speranța continuă să se îmbine acum, la începutul lunii mai.

Pe măsura unei tendințe ușoare de scădere a numărului de cazuri de coronavirus la nivel european, remarcăm că fotbalul continental nu adoptă o direcție unitară. Statele care au o parte de un context actual mai optimist se pregătesc deja intens pentru o eventuală reluare a competițiilor.

În Germania, situația evoluează tot mai clar către o astfel de hotărâre. Conform celor mai noi informații furnizate de către digisport.ro, peste 99%* din testele efectuate membrilor din cluburile primelor două ligi profesioniste sunt negative. Dacă lucrurile decurg potrivit așteptărilor inițiale, Bundesliga ar urma să se reia chiar la finalul săptămânii în curs. Totuși, guvernul german va anunța oficial miercuri că meciurile vor reîncepe de pe 15 mai, scrie gsp.ro. 

Pentru fotbalul autohton de nivel ridicat, un prim anunț oficial mult așteptat a venit ieri, din partea președintelui Klaus Iohannis. Începând din data încheierii stării de urgență (15 mai), sportivii profesioniști pot merge în cantonamente, în condiții stricte, scrie telekomsport.ro. În mod evident, până la reînceperea partidelor oficiale, o perioadă suficientă de pregătire va fi impetuos necesară, după cum a reiterat și șeful statului.

Cele două exemple nu sunt sigurele notabile în ceea ce privește continuarea stagiunii 2019-2020. În Italia și Spania există discuții serioase pentru repunerea în mișcare a sezonului din Serie A și, respectiv, La Liga.

Există însă, așa cum sugeram mai sus și cazuri care se apropie de opusul situației prezentate pe teritoriul german. În Franța, săptămâna trecută a consfințit încheierea campionatului intern, iar ierarhia de la momentul declanșării hiatusului în Ligue 1 a fost păstrată, P.S.G. obținând un nou titlu de campioană, cel de-al nouălea din istorie.

Jean-Michel Aulas, președintele lui Olympique Lyon, este unul dintre cei care au dezaprobat total hotărârea Ligii Profesioniste de Fotbal din Franța, în conformitate cu cerințele executivului din Paris. Aulas a susținut într-un interviu acordat pentru AFP și Le Progrès, că pierderile financiare ale clubului din Lyon vor fi imense, ca urmare a ratării cupelor europene, dat fiind că Olympique a încheiat sezonul pe poziția a șaptea.   

De asemenea, în Olanda au fost luate măsuri chiar mai severe, cu privire la stagiunea din Eredivisie, care a fost complet anulată. Astfel, nicio campioană nu va fi încoronată în țara lalelelor în 2020. În așteptarea unei hotărâri se află și forurile din Belgia și Anglia. În Albion se ia în calcul încheierea Premier League și în afara Europei. Sportstar indică orașul australian Perth ca fiind capabil să găzduiască partidele rămase din primul eșalon englez.    

Pandemia de coronavirus a oprit fotbalul de înaltă clasă, iar în acest moment, apar multe căi diferite (decizional) pentru reluarea sau oprirea fenomenului sportului rege, într-o perioadă aparte.

* Cei trei jucători de la FC Koln testați pozitiv inițial, au primit rezultat negativ la testul secundar.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/se-ingroasa-gluma-si-in-belarus-decizia-luata-de-singura-tara-europeana-care-sfideaza-pandemia-de-covid-19-825732

https://www.digisport.ro/fotbal/bundesliga/1724-de-teste-pentru-covid-19-efectuate-in-primele-doua-ligi-din-germania-peste-99-sunt-negative-832914

https://www.stiripesurse.ro/jean-michel-aulas-furios-dupa-oprirea-ligue-1-lyon-ramane-in-afara-cupelor-europene_1459621.html

https://sportstar.thehindu.com/other-sports/coronavirus-live-news-covid-19-pandemic-lockdown-updates-may-3-liverpool-premier-league-bundesliga-start-psg-ligue-1-champions-indian-sports-olympics/article31490849.ece