Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat miercuri cu președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, și cu membri ai conducerii COSR despre participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Întrevederea a avut loc în contextul dialogului constant între Ministerul afacerilor externe și COSR privind modalitățile de cooperare și coordonare pentru buna desfășurare a participării delegației române la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în vara acestui an, și a organizării ”Casei României” la sediul Ambasadei României în Japonia.

Bogdan Aurescu a subliniat ”diversitatea și complexitatea agendei bilaterale România-Japonia pe parcursul anului 2021, care are drept repere, pe lângă participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, celebrarea centenarului relațiilor diplomatice româno-nipone și finalizarea documentului fondator al Parteneriatului Strategic România-Japonia”, potrivit Ministerului de externe.

În ceea ce privește participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice, ministrul de externe a dat asigurări privind sprijinul deplin al MAE în acest demers, atât în dialogul cu autoritățile nipone, cât și în cooperarea cu orașele-gazdă pentru sportivii români, în organizarea cantonamentelor pre-olimpice, mai ales în contextul evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19 și al regulilor impuse de țara-gazdă pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Totodată, în ceea ce privește organizarea ”Casei României” la Ambasada României în Japonia, Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul MAE pentru organizarea unui program sportiv și cultural consistent, în scopul promovării valorilor sportive și culturale românești.

”Casa României” va cuprinde atât o componentă online, cât și una fizică, cu participarea publicului nipon și interacțiunea cu sportivii români, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat susținerea MAE pentru ”dezvoltarea diplomației sportive drept componentă relevantă a diplomației publice și culturale a României, inclusiv prin intermediul continuării și aprofundării dialogului cu partenerii instituționali din acest domeniu”.

La rândul său, Mihai Covaliu, Președintele COSR, a transmis mulțumiri pentru sprijinul MAE în ceea ce privește participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo și a exprimat interesul COSR pentru definirea unui program cât mai complex și atractiv în perspectiva organizării ”Casei României”.