Ultimele două protagoniste ale zilei secunde din Turneul Campioanelor au intrat în arenă aflându-se în ipostaze relativ diferite.

În ciuda faptului că Bianca Andreescu venea după o rară înfrângere, parametrii tenisului ei erau setați către nivelul maxim, în continuare. De cealaltă parte a fileului, se afla o Simona Halep ce părea că s-ar putea regăsi, cel mult, la o stare fizică suficient de bună pentru a evolua la un standard competitiv. Și totuși, cea dintâi întâlnire dintre Bianca și Simona nu a cunoscut un dezodământ categoric, deși, astfel de auspicii nu erau de scos din calcule. Dimpotrivă, am asistat la o bătălie ce a depășit orice barieră a unui meci obișnuit.

Publicul din sala de la Shenzhen a participat și el foarte activ la un spectacol de ținut minte. În cele din urmă, jucătoarea de 28 de ani s-a impus în trei seturi, care s-au așezat sub coordonate de intensitate extrem de ridicate. Bineînțeles, dramatismul și răsturnările de scor nu au lipsit, pe parcursul a peste 2 ore și 36 de minute de joc (conform digisport.ro).

De asemenea, ambele jucătoare s-au confruntat cu probleme de ordin medical, așa încât firul narativ al confruntării a fost realmente complet. Momentele finale au arătat că Simona a fost, în ultimă instanță, jucătoarea cu mai multă energie, care a putut forța, până la închiderea meciului, printr-un unic game alb. Cumva contra așteptărilor majorității specialiștilor, Simona Halep a izbutit să o doboare pe Bianca Andreescu, după pierderea primului set cu 3 – 6. Ulterior, deși a avut prima un avantaj vizibil în actul al doilea (4 – 2), românca a fost nevoită să salveze o minge de meci a Biancăi, înainte de a hotărî soarta tie-break-ului în favoarea sa, cu scorul de 8-6.

Punctele jocului decisiv s-au disputat la limită, sportiva candiancă reușind, inițial, să stopeze două oportunități de set ale Simonei. Actul final a ilustrat în mare parte, o dinamică bizară a punctelor și a evoluției tabelei. Însă, din partea a doua parte a manșei, sportiva ajutată (oficial sau nu) și de către Darren Cahill a preluat suficient de clar inițiativa, în special pe plan fizic. Faptul respectiv i-a permis să controleze partida în game-urile finale impunându-se cu 6 – 3 în setul decisiv. Bianca a părut să acuze mai intens o oboseală (ușor de înțeles), decât oponenta sa.

Concluzia unei asemenea încleștări ar fi că, Simona a demonstrat, din nou, că poate pune probleme serioase oricui, în principal dacă parametrii ei fizici sunt optimi. Aceștia au făcut ca erorile de forehand din primele 80 de minute, să nu influențeze decisiv rezultatul final.

Pentru a remarca mai bine performanța pe care Simona a atins-o astăzi, vom vedea că Bianca Andreescu a pierdut doar un al doilea meci din 30 în sezon, după câștigarea primului set (potrivit datelor espn.com). Foarte interesant este că înfrângerile de acest tip sunt consecutive (luând în calcul sfertul de finală de la Beijing, contra lui Naomi Osaka). Forma jucătoarei cu origini autohtone era una remarcabilă, iar o victorie a constănțencei în asemenea circumstanțe părea cel puțin improbabilă.

Bagajul fizic al Simonei a rezistat asupra unui baraj de scurte pe care canadianca l-a dezlănțuit în cea mai mare parte a întâlnirii. În pofida tuturor indiciilor, numărul 5 WTA a acontat o revenire valoroasă, alături de un succes pe măsură. De notat este și faptul că dubla campioană de Mare Șlem rămâne fără eșec în partidele de deschidere de la Singapore și Shenzhen (5 la număr).

În urma victoriei, Halep va evolua în cel de-al doilea meci al zilei de miercuri. În fața ei se va afla Elina Svitolina. Deținătoarea trofeului Turneului Campioanelor s-a impus fără a excela împotriva Karolinei Pliskova cu 7 – 6 (12) ; 6 – 3. Prestația cehoaicei s-a dovedit a fi una inconsistentă, iar ucraineanca a gestionat mai bine, atât finalul unui tie-break extraordinar, cât și momentele decisive ale actului secund. Astfel, cealaltă partidă a Grupei Mov le va aduce alături pe Andreescu și Pliskova.

Simona Halep a debutat cu dreptul într-o nouă încercare de a depăși faza grupelor de la WTA Finals, moment care nu s-a mai petrecut după aventura din 2014. Va rămâne de văzut care va fi impactul unui duel excepțional în privința ambelor jucătoare care unesc sentimentele spectatorilor din România. Elementul fizic poate să conteze enorm în parcusrul început împreună de către Simona Halep și Bianca Andreescu. Se va încheia acesta printr-o altă întâlnire directă a celor două? Configurația finalei de la Shezhen va aduce răspunsul. 

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/turneul-campioanelor-2019-simona-halep-bianca-andreescu-live-video-1400-digi-sport-2-duel-in-grupa-violet-746524 

http://www.espn.com/tennis/player/results/_/id/2979/bianca-andreescu