Cu două luni înainte de începerea competiției, încă nu este clar dacă toate meciurile de la EURO 2020 se vor desfășura cu spectatori sau dacă nu cumva unele partide se vor muta în alte orașe.

UEFA a anunțat că acordă un nou termen orașelor gazdă ale EURO 2020, până la 28 aprilie, pentru a lua o decizie în privința numărului de spectatori care vor fi autorizați să asiste la meciurile turneului final din această vară.

Decizia forului fotbalistic european vine după ce Dublin și Bilbao, două dintre cele 12 orașe care ar urma să găzduiască meciuri din cadrul competiției, și-au manifestat îndoieli în privința prezenței publicului pe stadioane, din cauza evoluției pandemiei de coronavirus, notează Agerpres.

UEFA stabilise data de 7 aprilie ca prim termen limită până la care cele 12 orașe organizatoare să comunice care va fi gradul de ocupare al stadioanelor lor în timpul EURO 2020.

În București, una dintre cele 12 gazde ale turneului, autoritățile au decis ca meciurile să se desfășoare cu 13.000 de spectatori în tribune, reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naționale.

Însă, în condițiile în care criza sanitară face astfel de proiecții incerte, autoritățile de la Dublin au recunoscut miercuri că nu pot ști dacă măsurile anti-Covid vor permite găzduirea spectatorilor pe Aviva Stadium.

„Federația irlandeză de fotbal, urmând sfaturile și îndrumarea guvernului, a notificat astăzi UEFA că, din cauza pandemiei de Covid-19, în acest moment nu este în măsură să ofere asigurări cu privire la numărul minim de spectatori la meciurile de la EURO 2020 prevăzute să aibă loc la Dublin în luna iunie”, a indicat federația într-un comunicat.

Capitala Irlandei ar urma să găzduiască trei meciuri din faza grupelor și unul din optimi de finală, la fel ca și Bucureștiul.

Dubiile planează și în privința orașului Bilbao. După ce presa bască anunțase inițial că stadionul San Mames va putea găzdui circa 13.000 de spectatori, Federația spaniolă de fotbal (RFEF) a dat publicității un comunicat foarte ofensiv, în care subliniază că acest obiectiv este „irealizabil” din cauza „condițiilor sanitare fixate de guvernul basc”.

„Obligativitatea de a fi vaccinată 60% din populația Țării Bascilor și din restul Spaniei până la 14 iunie și o cifră care să nu depășească 2% din paturile ocupate de Covid (la terapie intensivă) pentru data meciurilor sunt obiective imposibil de atins și conduc, în consecință, la absența publicului”, a subliniat RFEF.

Optând pentru suplețe, UEFA a anunțat miercuri seara că va acorda un al doilea termen, „până la 28 aprilie” orașelor gazdă, pentru a ajusta scenariile lor sanitare și a preciza numărul spectatorilor prevăzuți, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forului fotbalistic european.

Există perspectiva mutării meciurilor în alte țări, dar și opțiunea ca unele meciuri să se desfășoare fără spectatori.

La jumătatea lunii martie, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, le-a cerut celor 12 orașe gazdă să primească spectatori, chiar dacă a precizat că nu vor fi automat excluse orașele care nu vor accepta prezența publicului în tribune.

Programată inițial în 2020, competiția a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediție aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfășura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021 în 12 orașe: București (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoția), Bilbao (Spania).