EurActiv România și Reprezentanța Comisiei Europene au organizat joi, 12 martie, Conferința Internațională „Oportunități de finanțare pentru IMM-uri 2014-2020” în cadrul căreia au fost detaliate noutățile pe acest domeniu, începând cu anul 2015,

din cadrul Programelor Operaționale cu Fonduri Structurale și de Investiții, Programului Național de Dezvoltare Rurală, programelor finanțate de la bugetul de stat, programelor comunitare, precum și din cadrul diferitelor instrumente financiare.

Comisarul European Corina Crețu, speaker principal al Conferinței, a declarat: „IMM-urile sunt actorii principali în procesul de creare a locurilor de muncă în Uniunea Europeană. Ieșirea din criză și repornirea motoarelor economice ale Europei nu pot avea loc fără implicarea IMM-urilor. De aceea, este vital ca ele să beneficieze de sprijin, mai ales într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic și financiar. În acest scop,  FEDER a alocat deja, pentru următorii 7 ani, 800 milioane de euro pentru sprijinirea directă a IMM-urilor, și încă un miliard de euro pentru cercetare și inovație prin transfer tehnologic, care include cooperarea între IMM-uri și cercetători.” 

Ministrul Fondurilor Europene, EugenTeodorovici, a subliniat: „În perioada de programare 2014 – 2020, activitatea IMM-urilor va fi susținută de intervenții integrate din fondurile europene structurale și de coeziune. Finanțări pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul: Programului Operațional Competitivitate, Programului Operațional Capital Uman, Programului Operațional Regional. Aceste intervenții vor fi completate de cele din fondurile destinate agriculturii. Proiectele finanțate în perioada de programare 2014 - 2020 se vorpotența reciproc și astfel vor maximiza impactul banilor europeni asupra economiei.” 

Finanțate din fondurile structurale europene, instrumentele financiare, a căror utilizare este puternic susținută de Comisia Europeană, vor potența infuzia de fonduri în mediul privat. Hubert Cottogni, Director, Head of Mandate Management, Fondul European de Investiții, a prezentat instrumentele pe care instituția le .poate pune la dispoziție pe următoarea perioadă de programare.


Înregistrarea video a declarațiilor oficiale din prima parte a evenimentului poate fi vizionata aici

Măsurile special destinate IMM-urilor din Programele Operaționale au fost prezentate în detaliu de Angelica Vlădescu, din partea Ministerului Fondurilor Europene, Gabriel Friptu, Director General Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Bogdan Alecu, Director  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și bune practici în atragerea și gestionarea fondurilor europene din România și din alte state membre. Astfel, Ioana Gheorghiade, director Executiv la Banca Comercială Română a vorbit despre proiecte europene de succes, finanțate în România. Theo Seip, Director Vapro a exemplificat modul în care sunt gestionate fondurile UE în Olanda, iar Anca-Andreea Călugăru, Head of Structural Funds Practice, Schuman Associates, a oferit exemple de bune practici din alte țări, precum sistemul de vouchere pentru finanțarea IMM.

Alte categorii de programe prezentate la eveniment sunt cele finanțate direct de Comisia Europeană, precum Garanția pentru tineret, Horizon 2020 sau COSME, și, nu în ultimul rând, programele cu fonduri de la bugetul de stat precum cele finanțate de Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri și schemele de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finanțelor Publice.

La finalul evenimentului, au fost acordate premii celor șase beneficiari de finanțare care au fost selectați în cadrul concursului „Profesioniștii proiectelor europene”.  

Cele trei premii principale, care constau fiecare în:

- Asigurarea vizibilității proiectului pe site-urile www.hotnews.ro, www.euractiv.ro și www.immromania.ro și un pachet de produse promoționale oferit de partenerul principal Telekom România au fost câștigate de 

 

  • IZZIDESIGN BOX SRL-D, cu proiectul „Modul multifuncțional locativ sau comercial”
  • Fundația Motivation Romania, cu proiectul „Abilitățile contează și economic”
  • Compania de Librării București cu proiectul „Extinderea sistemului de coduri de bare și introducerea de noi sisteme TIC la SC. Compania de Librării Bucuresti S.A. în vederea optimizării proceselor interne"  

Pe lângă aceste premii, alte trei companii nominalizate vor beneficia de asigurarea vizibilității proiectului pe site-urile www.hotnews.ro, www.euractiv.ro și www.immromania.ro: 


  • GMA Expertise SRL-D, cu proiectul ”Grile online pentru examene!”
  • S.C. Euroelectric S.R.L., cu proiectul „Tehnologizare fabrică de echipamente electrice"
  • SC Tourist Informator SRL, cu proiectul „Platforma e-commerce la SC Tourist Informator SRL pentru promovarea turismului românesc”. 

Conferința a fost organizată de EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România și are ca partener principal Telekom România. Evenimentul a fost dezvoltat în parteneriat cu EURid, Banca Comercială Română și Alpha Bank România și a beneficiat de sprijinul VAPRO, Camera de Comerț Olandeză-Română, Schuman Associates și www.immromania.ro.

EurActiv Romania este parte din rețeaua EurActiv – o structură media pan-europeană, compusă din birouri independente și integrate, care publică știri și analize privind politicile europene în 13 țări și 12 limbi, având un număr de 667.494 cititori în Europa, la nivelul fiecărei luni.