Faptul că Serviciul Român de Informații nu a predat arhiva fostei Securități în primii ani după Revoluția din 1989 a fost "o greșeală", afirmă directorul SRI, Eduard Hellvig.

Declarația este făcută în contextul în care Serviciul Român de Informații se pregătește să predea Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) ceea ce a mai rămas din arhiva fostei Securități, informează Agerpres.

"România a eșuat la acest capitol, din punctul meu de vedere. (...) Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securități unei instituții, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziție spre democrație să fie atât de grea și de încercată în România. Îmi asum ceea ce spun. Cred că a fost o greșeală, a fost o greșeală pe care pot să o înțeleg pragmatic din punct de vedere politic pentru cei care au făcut atunci, dar pentru mine, ca cetățean care eram în stradă și luptam pentru drepturi și libertăți civile și pentru democrație, cred că a fost o greșeală. Sunt momente când e nevoie de decizii dure, care să despartă apele", a afirmat șeful SRI, la podcastul Serviciului Român de Informații.

El a adăugat că în acest caz "nu există o explicație onestă pe care cineva să o dea astăzi, în care să spună de ce nu ați predat arhiva". Totodată, a subliniat că "nu Serviciul Român de Informații este doar moștenitorul întregii arhive a Securității".

"Aceasta a fost o anatemă și o strategie extrem de inteligentă prin care să se împingă toată povestea arhivelor către SRI. Eu nu am nicio problemă să predau absolut orice are SRI-ul, dar aștept ca societatea românească, în întregime, să-și regăsească toate dosarele vechii Securități la CNSAS. De ce spun aceasta? Pentru că numai dacă vom trece prin acest proces vom înțelege trecutul recent al României și vom ști ce să facem ca să avem un alt fel de viitor", a punctat el.Hellvig a susținut că toate arhivele care provin de la vechea Securitate trebuie predate CNSAS.

"Acum, sigur, noi încercăm să predăm CNSAS-ului, pot să spun deja de ani de zile, ce avem și mi se spune că nu există spațiu. Acum, cu tot respectul, dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente. Eu am spus că mai dau un termen celor care ar trebui să preia această arhivă, iar dacă acest lucru nu este posibil, o să le pun la dispoziție un spațiu de la noi pentru CNSAS, ca să fiu sigur că aceste arhive nu mai sunt la SRI, astfel încât să terminăm definitiv cu această discuție publică cu privire la dosare pe care serviciile de informații le au și le folosesc ca să-și atingă obiectivele", a mai spus directorul SRI.