Consiliul European a ajuns la un acord în noaptea de 30/31 mai pentru interzicerea a 75% din importul rusesc de petrol în țările Uniunii Europene, anunță președintele Charles Michel.

Anunțul a fost făcut pe contul oficial de Twitter al oficialului european.

„Sancțiunile vor afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești. Și până la sfârșitul anului, 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a anunțat președintele Consiliului European.

Alte măsuri decise:

  • cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va fi exclusă din sistemul internațional de plăți Swift;
  • au mai fost interzise alte trei televiziuni rusești deținute de stat;
  • sancțiuni împotriva unor "persoane responsabile pentru crime de război în Ucraina”.

„UE ajunge la un compromis cu privire la importuri”, titrează BBC.

Deciziile luate de Consiliul European:

- cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre.

- se va face o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte:

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează și Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieșire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

- în cazul întreruperilor bruște de aprovizionare se vor introduce măsuri de urgență pentru asigurarea siguranței aprovizionării.

Liderii au cerut Consiliului Uniunii Europene să finalizeze și să adopte fără întârziere noile sancțiuni, asigurând osolidaritate corectă între statele membre și concurență echitabilă, pentru eliminarea treptată a dependenței UE de combustibilii fosili ruși.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul Consiliului cu privire la noile sanțiuni pentru Rusia, subliniind că 90% din importuri vor fi interzise în UE până la finalul anului. Potrivit The Guardian, Von der Leyen a spus că blocul a convenit asupra unei „investiții masive în energie regenerabilă” pentru a compensa diversificarea de la petrolul rusesc. The New York Times notează că India a venit în salvarea Rusiei, cumpărând peste 700.000 barili de țiței pe zi în mai.