Disputa privind politica europeană în domeniul azilului pare a se fi încheiat în urma unui acord la Consiliul European.

Circa zece ore au negociat șefii de stat și de guvern ai UE reuniți joi la Bruxelles pentru Consiliul European. În dimineața zilei de vineri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter: "S-a ajuns la un acord”. Cei 28 de șefi de stat și de guvern din UE au convenit asupra concluziilor, inclusiv asupra migrației, scrie Spiegel Online. Ulterior, președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul austriac, Sebastian Kurz, au confirmat acordul.

”Suntem bucuroși că acum ne concentrăm în sfârșit asupra chestiunii granițelor externe", a declarat Sebastian Kurz. Acordul a fost un" pas important în direcția cea bună", a mai spus Kurz.

Concret, șefii de stat și de guvern au convenit crearea unor centre de debarcare închise în porturi în afara UE. Și statele membre de la Marea Mediterană, precum Italia sau Grecia, pot înființa, în mod voluntar, centre de primire.  

Cancelarul Angela Merkel a declarat că este un "mesaj bun" faptul că șefii de stat și de guvern au adoptat un text comun. Rămân încă multe de făcut în ceea ce privește sistemul comun de azil. "Dar sunt optimistă după ziua de azi că putem continua să cooperăm”, a precizat cancelarul german.

Merkel a explicat că aceste centre vor fi create în cooperare cu Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație, iar dreptul internațional va fi respectat. 

Joi seara, înainte de debutul summitului, Italia amenințase cu un blocaj și solicitase concesii din partea celorlalte state membre. Zecii de mii de migranți ajung prin Marea Mediterană pe teritoriul Italiei, iar autoritățile de la Roma au declarat în ultima perioadă că se simt abandonate de partenerii săi europeni. După acord, premierul Giuseppe Conte a spus că Italia nu mai este singură. El va decide ulterior dacă vor fi deschise sau nu centrele de debarcare închise pe teritoriul italian.

Rămâne de văzut dacă și cum vor stinge rezultatele summitului disputa dintre CDU și CSU, este incertă. Merkel avea nevoie urgent de o soluție europeană privind politica de azil, în caz contrar, ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), amenințând cu neprimirea migranțiilor ajunși la frontierea germană. O astfel de decizie ar obliga-o pe Angela Merkel să îl demită pe Seehofer, fapt ce ar duce la ruperea coaliției de la Berlin.