Un nou atac cibernetic catastrofal afectează sute de mii de computere din întreaga lume, în scopul de a crea și de a recupera moneda virtuală fără știrea utilizatorilor, au declarat miercuri pentru AFP experții în securitate cibernetică.

După atacul „WannaCry”, descoperit vinerea trecută, „cercetătorii de la compania de securitate informatică Proofpoint au descoperit un nou atac, numit Adylkuzz. Acesta utilizează instrumentele de piratare recent dezvăluite de către NSA (Agenția de Securitate Națională din Statele Unite) într-un mod mai discret și în scopuri diferite”, a explicat cercetătorul Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint.

„Nu știm încă amploarea (prejudiciului), dar sunt sute de mii de calculatoare" care ar fi putut fi infectate până acum, a declarat pentru AFP Robert Holmes, vice-presedinte al Proofpoint, care este convins că acest atac este „mult mai mare" decât „WannaCry".

Acest tip de malware este introdus în computerele vulnerabile prin intermediul aceleiași vulnerabilități a Windows-ului de care s-a folosit atacul „WannaCry", descoperită de NSA (Agenția Națională de Securitate din SUA).

Concret, malware-ul creează, invizibil, unități ale unei monede nedetectabile, numită Monero, comparabilă cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor câștiguri sunt extrase și trimise la adrese criptate.

„Deși este mai silențios și nu necesita interfață cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acesta îi transformă pe utilizatorii infectați în participanți la finanțarea agresorilor lor", a mai spus Godier.

„Simptomele de atac sunt, mai ales, acelea legate de o performanță mai lentă a calculatorului", a transmis Proofpoint, care a mai precizat că atacul ar fi început încă din aprilie-mai și este încă în curs de desfășurare.

Firma spune că prin acest atac au fost extrase din fiecare calculator câteva mii de dolari, fără cunoștința utilizatorilor lor.

Potrivit lui Robert Holmes, „au mai existat atacuri de acest tip, cu software-ul de creare de monedă criptografică, dar niciodată pe această scară."

WannaCry a afectat peste 300.000 de calculatoare din 150 de țări, potrivit lui Tom Bossert, consilierul pentru securitate internă al președintelui SUA Donald Trump.