Vladimir Putin neagă acest lucru, dar investigațiile făcute de Spiegel arată că Rusia îl sprijină pe dictatorul sirian cu forțe terestre și cu artilerie. Doi soldați dintr-o brigadă Spetsnaz brigadă au murit deja în lupte.

Ajutorul Kremlinului pentru regimul Bashar Al-Assad se extinde, în pofida afirmațiilor președintelui Putin, care susține contrariul.

Publicația germană susține că în luptele din Siria și-au pierdut deja viața doi soldați ruși din Spetsnaz, o unitate de elită a GRU, serviciilor secrete ale armatei ruse. Cei doi au fost înmormântați pe 12 noiembrie în apropiere de Rostov pe Don, acolo unde este staționată Brigada 22, din care făceau parte. Presa din Rusia a trecut sub tăcere moartea soldaților. 

Rusia sprijină regimul Assad cu atacuri aeriene împotriva rivalilor săi, dar și cu artilerie și transport. Luptătorii fideli dictatorului sirian sunt transportați pe diferite fronturi de luptă cu avioane militare ruse de tip Iliușin și cu elicoptere Mi-24.  De asemenea, participă la lupte obuziere MSTA-B, care face parte din Brigada de artilerie 120, o unitate staționată în Siberia.

 Fabius evocă o colaborare cu trupele lui Assad împotriva ISIS 

După întâlnirea președintelui francez, Francois Hollande, cu omologul rus, Vladimir Putin, ministrul de Externe, Laurent Fabius, a evocat pentru prima dată posibilitatea unei colaborări cu forțele regimului sirian în lupta împotriva organizației teroriste, relatează Le Monde. 

”Există două metode (de luptă): bombardamente (…) și trupe la sol, care nu pot fi ale noastre, dar pot fi ale Armatei Siriene Libere (de opoziție), forțe sunite și, de ce nu, forțe ale regimului și, de asemenea, kurzi”, a declarat șeful diplomației franceze, la postul de radio RTL.

Până acum, Occidentul a exclus ferm orice colaborare cu regimul Assad.

Declarația a fost salutată, vineri, de ministrul sirian de Externe, Walid Muallem.

”Mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă Fabius a vorbit serios în ceea ce privește colaborarea cu armata siriană și cu forțele care luptă împotriva Daesh (ISIS) , noi salutăm (această poziție)”, a spus Muallem.

 Noi consecințe ale avionului doborât de Turcia 

Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la începutul lui 2016, a declarat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

Totodată, Moscova a anunțat că își suspendă pe termen nedeterminat participarea la exercițiile BLACKSEAFOR. Și contractele militare cu Turcia vor fi suspendate, iar reprezentantul Marinei ruse care se ocupa de coordonarea acțiunilor Flotei ruse din Marea Neagră cu Flota turcă a fost rechemat la Moscova.

De partea cealaltă, atitudinea Turciei pare mai împăciutoare.

Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că ar dori să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin pentru a aduce situația ”într-un punct rezonabil”.

”Suntem deranjați de faptul că situația a escaladat”, a mai spus Erdogan.

Mai mult, el a recunoscut, într-un interviu pentru France 24, că Turcia ar fi putut să prevină altfel încălcarea spațiului său aerian.